ÖVERVAKNING. En så kallad hackergrupp ska ha brutit sig in på ett nätverk tillhörande en samarbetspartner till underrättelsetjänsten NSA och stulit flera av deras övervakningsprogram. Enligt visselblåsaren Edward Snowden är uppgifterna autentiska.

NSA2

En grupp som kallar sig ”Shadow Brokers” har brutit sig in hos en av NSA:s underorganisationer, ”Equation Group”, och där stulit olika program som myndigheten använt för att övervaka internettrafik över amerikanska servrar. Man auktionerar nu ut övervakningsverktygen för en halv miljard dollar i valutan Bitcoin.

Gruppen har dock släppt ett antal filer för fri nedladdning för att påvisa riktigheten i deras påstående. Även visselblåsaren Edward Snowden, som har fått politiskt asyl i Ryssland efter att ha avslöjat NSA:s övervakning, menar att påståendet är sant. Filerna som tidigare fanns på webbhotellet Github var från slutet av 2013, det vill säga strax efter att Snowden gjort sina avslöjanden om NSA:s övervakning.

Trots att filerna inte längre finns tillgängliga på Github uppger nätverket WikiLeaks att man kommer att släppa dem på nytt framöver:

”[Vi] hade redan fått tag i NSA:s cybervapen som släpptes tidigare i dag och kommer att släppa vårt eget orörda exemplar i sinom tid.”

Internetsäkerhetsföretaget Kaspersky Lab har kallat hackergruppen ”en hotfull aktör som överträffar allt i fråga om komplexitet och sofistikerade tekniker, samt har varit aktiv i nästan två decennier”.

Källa:

Hacking group offers ‘stolen NSA cyber-weapons’ in bitcoin auction
‘You’re welcome’: Snowden casts light on NSA hack


  • Publicerad:
    2016-08-16 22:10