POLEN. Förra året sparkade IKEA i Polen en anställd som på grund av sin religion inte kunde ställa upp på företagets ställningstagande för hbtq. Nu ställs möbeljätten inför rätta för att ha begränsat den anställdes religionsfrihet.

IKEA har tagit ställning för ”mångfald” och ”allas rätt att vara sig själv” och säljer regnbågskassar där överskottet går till flyktingorganet UNHCR som kräver fler flyktingar till Sverige. Fotomontage: IKEA International Group (Public Domain) / Skärmbild: Youtube.

Förra året sparkade IKEA i Polen en anställd som var katolik och inte kunde ställa upp på det det vänsterliberala företagets hbtq-vurmande.

Mannen avskedades efter att han vägrat att ta bort en kritisk kommentar med bibelcitat från IKEA:s intranät i samband med ett event som företaget skulle hålla för att hylla homolobbyn.

IKEA avskedade mannen med motiveringen att kommentaren motverkade företagets kultur av ”åsiktsfrihet [sic!], tolerans och respekt”.

— Jag blev chockad. Jag anställdes för att sälja möbler men jag är också en katolik och det här är inte mina värderingar, sade mannen efter uppsägningen.

Nu åtalas IKEA:s HR-chef (personalchefen) för att ha begränsat den anställdes religionsfrihet. Brottet har upp till två års fängelse i straffskalan.

Marcin Sadus, talesman för åklagarmyndigheten i Warszawa, uttalade att avskedandet verkade vara ett resultat av ”godtyckliga bedömningar och fördomar” hos IKEA mot en arbetare ”som uttryckte sin åsikt och hänvisade till katolska värderingar”.

— Arbetsgivare, inklusive multinationella företag, är skyldiga att respektera anställdas integritet, inklusive att undvika ideologiska åtgärder som inte är kopplade till deras arbete, tillade Sadus.

Sadus yttrade också att företaget även är tvunget att ”respektera yttrandefriheten för åsikter, samvete och religion och att inte diskriminera anställda på grundval av deras världsåskådning”.

I Polen kämpar det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) mot hbtq-rörelsen vilken man anser är ett utländskt hot som underminerar polska traditioner genom att bland annat sexualisera barn och förhärliga könsförvirring.


  • Publicerad:
    2020-07-25 16:30