UTRIKES. Nyligen diskuterades judiska lobbygruppers inflytande i väst i kinesisk media, till Israels stora förtret. ”Vi hade hoppats att tiden för ’judar kontrollerar världen’-konspirationsteorier var över”, beklagar sig Israels ambassad i Kina.

Kina anklagas för ”uppenbar antisemitism” efter nyhetsdiskussion om judars inflytande över ärkerivalen USA. Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Det var i den kinesiska tv-kanalen CGTN, som ägs av den kinesiska staten, som programledaren Zheng Junfeng i ett nyhetsprogram diskuterade konflikten mellan Palestina och Israel, samt det senare landets relation till USA.

Junfeng ifrågasatte huruvida de två ländernas nära relation verkligen bygger på ”delade demokratiska värderingar”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

— Vissa menar att USA:s pro-israeliska politik går att spåra till rika judars inflytande i USA, samt den judiska lobbyns inflytande över amerikanska makthavare inom utrikespolitiken, sa Junfeng.

— Judar dominerar finans- och internetsektorerna. Så har man dessa mäktiga lobbygrupper som vissa påstår? Det är möjligt, fortsatte han, enligt AP.

Detta har nu fått Israel att se rött. På Twitter skriver den israeliska ambassaden i Kina att man ”hade hoppats att tiden för ’judar kontrollerar världen’-konspirationsteorier var över” samtidigt som man beklagar sig över att ”antisemitismen beklagligt nog har visat sitt fula tryne återigen”. Israel menar sig vara ”förskräckt över att se uppenbar antisemitism i en officiell kinesisk mediekanal”.

Kina har länge haft en starkt pro-palestinsk position och nyligen framförde landets utrikesministerium skarp kritik mot USA efter att den Israel-allierade stormakten blockerat ett fördömande i FN av Israels terrorbombningar av Gaza.

När utrikesministeriets talesman Zhao Lijian fick frågan om den israeliska kritiken under ministeriets dagliga pressträff påstod han sig inte känna till situationen, men tillade att ”Kina vid upprepade tillfällen har uttalat sin position i Israel-Palestina-frågan”.


  • Publicerad:
    2021-05-20 18:30