MELLANÖSTERN. Under förevändningen att skydda den syriska byn Hader öppnar nu Israel för en militär insats i Syrien.

Det orangea fältet är i strid mot internationell lag annekterat av Israel. Det smala gula fältet är en FN-zon. Den aktuella byn Hader är inringad.

Under fredagen exploderade en bilbomb i den syriska byn Hader belägen på Golanhöjderna. Bomben dödade nio och skadade 23 personer. Attacken utfördes enligt syriska nyhetsbyrån SANA av terroristgruppen Al-Nusrafronten som länge bekämpats av syriska regeringsstyrkor efter att dessa tillsammans med andra islamistgrupperingar tog upp vapen för att störta presidenten Bashar al-Assad.

Israeliske arméns talesperson Ronen Manelis har nu gått ut och meddelat att israeliska styrkor ”är förberedda och redo att hjälpa byns invånare och hindra attacker” mot Haders befolkning.

Att Israel öppet talar om att gå in i Syrien är någonting nytt. Israel har dock tidigare flera gånger attackerat mål i Syrien som de menar hotar landets säkerhet, som till exempel påstådda vapenleveranser till den antisionistiska libanesiska shiamilisen Hizbollah. Nordfront har tidigare skrivit utförligare om ämnet här.

Israel ser den libanesiska shiamilisen och Syrien-allierade Hizbollah som ett stort hot.

De har även attackerat syriska regeringsmål efter att de hävdat att projektiler från den syriska delen av Golanhöjderna landat i Israel. Detta trots att de påstådda projektilerna lika gärna kunnat komma från islamistiska rebeller som strider mot Syrien i samma område.

Israels hot om invasion kommer i samma veva som den syriska arméns befrielse av staden Deir ez-Zor i östra Syrien, vilket varit terrorgruppen Islamiska statens (IS) sista större fäste i Syrien. IS kontrollerar nu endast 5 procent av Syriens yta jämfört med 70 procent innan Rysslands intåg i inbördeskriget 2015, enligt Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu.

Även om IS och övriga terrorister blir undantryckta har ett annat hot – utöver den möjliga israeliska invasionen – uppenbarat sig på den syriska horisonten i form av USA och de av USA understödda och kurdiskdominerade SDF-styrkorna. USA har nämligen upprättat flera baser i framförallt landets kurdiska delar i norra Syrien samtidigt som SDF vinner mer och mer mark i deras parallella kamp mot islamister. Flera analytiker tror nu att USA kommer att använda kurderna som ett verktyg för att dela upp och försvaga Syrien.

Källor:
Israel ready to go into Syria to ’protect Druze village’
Major terrorist stronghold Deir ez-Zor liberated from ISIS – Syrian state media
My World, My Rules? US Creates Another Base in Syria, SDF Reveals


  • Publicerad:
    2017-11-04 14:00