TYSKLAND. Nordfront uppdaterar live om flera misstänkta terrordåd i centrala München med minst två skjutningar och flera döda och skadade.


Människor ses fly från skottlossningen vid ett köpcentrum i centrala München.

Tysk polis har bekräftat att flera människor har dödats och skadats vid två olika skottlossningar i München. En av dem ska ha skett vid en tunnelbana och en annan vid ett köpcenter. Vissa uppgifter gör gällande att uppemot femton personer ska ha dödats hittills.

Polisen jagar just nu en eller flera gärningsmän och uppmanar boende att hålla sig inomhus och undvika de berörda områdena.

Lynn Stein, anställd vid Jack Wolfskin i det berörda köpcentret berättar att hon hört flera skott.

— Personer började springa. Jag gick också utomhus och det var många som sprang utomhus. Jag tror att jag då hörde fler skott. Sedan lät det som han gick till parkeringsgaraget och där tror jag även det var flera skott, säger hon.

Det är ännu ej känt ifall de två skjutningarna har något gemensamt.

UPPDATERING 20:15

Polisen, som twittrar med korta intervaller, berättar nu om ytterligare skottlossningar i centrala delarna av München. De uppmanar vidare människor att fortfarande hålla sig inomhus och att inte fotografera polisen under operationen. Gärningsmännen är alltså fortfarande inte gripna.

UPPDATERING 20:22

Enligt flera vittnen ska tre män med vapen ha befunnits sig i närheten av köpcentret i München. Nyhetsbyrån AFP ska ha källor på att minst sex personer har dödats i attackerna. All kollektivtrafik i staden ligger nere.

UPPDATERING: 20:28

Privatperson som filmat utanför köpcentret. Det är oklart ifall gärningsmännen befinner sig inne i köpcentret eller utanför.

Polisen i München har nu gått ut och bekräftat att de bedömer händelsen som en terrorattack.

UPPDATERING 20:37

En bild cirkulerar på nätet som sägs föreställa en misstänkt gärningsman.

munch

UPPDATERING 20:43

Fler uppgifter om fler skottlossningar i staden. En film cirkulerar där en gärningsman öppnar eld mot människor utanför en McDonaldsrestaurang vid köpcentret. VARNING FÖR STARKA BILDER.

UPPDATERING 21:04

Enligt uppgifter ska attacken ha startat strax före klockan 19 utanför McDonaldsrestaurangen vid köpcentret Olympia Einkaufszentrum i centrala München. Över 100 poliser ska delta i operationen där man även ska ha kallat in förstärkning från grannkommuner. Fortfarande inga uppgifter om att någon gärningsman gripits eller neutraliserats.

UPPDATERING: 21:31

Fortfarande ingen information om de tidigare uppgifterna om eventuellt andra skottlossningar i staden än de två bekräftade. Polisen söker fortfarande efter gärningsmännen som nu beskrivs som ”minst tre” och maskerade. Kvällsmörkret har fallit över München vilket förstås komplicerar sökandet och polisen uppmanar fortfarande med jämna mellanrum människor att hålla sig inomhus.

Det går även rykten om att det skulle röra sig om ”högerextremister” som utfört dådet. Dock finns det vad Nordfront kan finna inga belägg för detta i nuläget förutom spekulationer grundade i det faktum att det är fem år sedan Anders Bering Breiviks attack på Utöya i Norge. Huruvida det ligger något i dessa spekulationer eller ej återstår alltså att se.

UPPDATERING: 21:36

En gärningsman ska ha skjutit sig själv i huvudet när han skulle gripas uppger bland annat Sky News och tyska Fokus.

UPPDATERING 22:02

Enligt uppgifter från CNN ska en gärningsman ha ropat ”Allahu akbar!” samtidigt som han öppnade eld mot barn.

UPPDATERING 22:23

Enligt obekräftade och osäkra uppgifter ska tre personer nu har gripits i närheten av köpcentret. Vad som däremot bekräftats av polisen är att sex personer ska ha dödats i attacken.

UPPDATERING 22:33

Polisen har nu ändrat sina uppgifter om antal döda och bekräftar att det är åtta döda och inte sex som tidigare rapporterats. Dessutom går rykten om en eventuell gisslansituation i staden. Fortfarande ingen bekräftelse om att någon ska ha gripits.

Enligt nyhetsbyrån APF är Tysklands elitstyrka för att bekämpa terrorism på väg mot München.

UPPDATERING 22:57

Tjeckien ska ha förstärkt sin gränskontroll gentemot Tyskland med tanke på attacken.

I övrigt har polisen gått ut med att det är tre gärningsmän som söks och att samtliga fortfarande är på fri fot. Därmed stämmer inte tidigare uppgifter om att någon ska ha gripits.

Angående uppgifter om att en gärningsman ska ha skjutit sig säger polisen att man hittat en nionde avliden person som man undersöker ifall det är ytterligare en gärningsman som avlidit.

Polisen beskriver nu sökområdet som stort.

UPPDATERING 23:48

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger i ett uttalandet att motivet till dådet fortfarande inte är känt, men att man arbetar med ledtrådar.

UPPDATERING 00:25

Polisen twittrar att det är tio stycken skadade vad man känner till och alltså sammanlagt nio döda, inklusive personen man undersöker som eventuell gärningsman.

Dessutom meddelade polisen nyligen att man förutom att leta efter gärningsmännen i ett större område, även letar så ingen finns gömd i eller omkring köpcentret.

UPPDATERING 00:42

Daily Mail har publicerat bilder på tre män som gripits av polis nära platsen för en av skjutningarna. Det är ännu ej bekräftat ifall dessa gripanden har med attacken att göra eller ej.

UPPDATERING 01:25

Enligt polisen har nu dödstalet stigit till minst tio (inklusive den eventuella gärningsmannen) och antalet skadade till minst 21. Det ryktas även om att en presskonferens kommer att hållas inom kort.

Tysk polis twittrar också om att man hittat en person som tagit självmord samt att detta förmodligen är gärningsmannen och att han ska ha agerat ensam.

Samtidigt sänker polisen hotnivån en aning.

UPPDATERING 01:53

Polisen har nu blåst av insatsen då man menar sig ha funnit gärningsmannen död. Kollektivtrafiken är också igång och avspärrningar i staden börjar tas ned. Nu väntar presskonferens klockan 02:00.

UPPDATERING 02:31

Under presskonferensen som tysk polis håller just nu berättar man att gärningsmannen är en 18 årig ”tysk-iranier” från München som hittades död klockan 20.30. Dödsorsaken sägs vara självmord.

18-åringen ska alltså ha varit ensam gärningsman och de tidigare uppgifterna om fler gärningsmän och flera skottlossningar stämmer således inte.

När SVT ska sammanfatta vad som sägs underlåter de att nämna gärningsmannens etnicitet.

Mannen ska ha använt pistol och förmodligen haft tillgång till flera magasin. Inget annat vapen har hittats och motivet är fortfarande okänt.

UPPDATERING 02:40

Gärningsmannen ska alltså ha skjutit ihjäl nio personer och skadat dryga tjugotalet varav tre är allvarligt skadade. Skottlossningen ska ha börjat kring 17:50 utanför McDonalds varpå han fortsatte in i köpcentret och vidare bort till Olympiastadion där han ska ha begått självmord.

Skjutningarna som rapporterades på andra ställen, likväl som rykten om gisslantagande, ska ha varit falsklarm.

Den 18-årige mannen beskrivs nu även av SVT som ”tysk-iranier” och exakt vad det innebär återstår att se. Enligt vaga uppgifter ska han ha ropat något om ”turkar” i samband med attacken men det exakta motivet är som sagt fortfarande oklart.

Nordfront avlutar därmed sin liveuppdatering för ikväll och tackar alla läsare som följt denna händelse med oss. Vi återkommer under morgondagen med mer information när sådan blir tillgänglig.

Källor:
Shooting rampage in Munich: Multiple deaths & attacks reported, gunmen at large
Skottlossning vid köpcentrum i München
Skottlossning på köpcentrum i München (SVT)


  • Publicerad:
    2016-07-22 19:55