Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Möt Ali Sonboly – massmördaren i München

Av Simon Holmqvist, 2016-07-23
simon.holmqvist@nordfront.se

MÜNCHEN. Efter gårdagens massaker i München där nio personer dödades och ett tjugotal skadades har nu information släpps om gärningsmannen. Det är en 18 år gammal iranier vid namn Ali Sonboly och nu försöker media bland annat att koppla honom till Breivik.

ali

Ali Sonboly – massmördaren i München.

Förutom att vända upp och ned på hela München och sätta hela Europa i skräck hann 18-årige Ali Sonboly mörda nio personer och skada ett tjugotal innan han strax efteråt vände sin pistol mot sig själv och tog sitt eget liv.

Vem var då denne Ali Sonboly, som först verkade vara tre jihadister, sedan högerextremister och slutligen en ensam galning? Och vad var det egentligen som hände i München på femårsdagen efter Anders Bering Breiviks dåd på Utöya i Norge?

Ali föddes i München av iranska invandrade föräldrar och hade både tyskt och iranskt medborgarskap. Hans far körde taxi medans hans mor jobbade på ett lokalt varuhus. Mycket tyder på att han var en ensamvarg och dessutom mobbad i skolan, något som skulle kunna likna något slags motiv för attacken.

Han ska ha älskat våldsamma onlinespel där han använde pseudonymer som ”gudalik” och ”psycho”. En av hans gamla bekanta som han spelade tillsammans med har berättat att de varit tvungna att stänga av honom från olika spel efter att han upprepade gånger blivit aggressiv och hotat dem, men att han alltid kom tillbaka under nya pseudonymer.

När polisen gjorde husrannsakan hemma hos hans föräldrar hittade de i hans rum flera utklippta artiklar om vansinnesdåd och masskjutningar. Dessutom hittades en bok med titeln ”Why Kids Kill: Inside The Minds of School Shooters” där olika scenarion av masskjutningar beskrivs, varav några kusligt lika hans eget modus operandi.

En ung och uppklädd Ali Soboly ler mot kameran.

En ung och uppklädd Ali Sonoly ler mot kameran.

Medan grannarna kallar honom en snäll och lugn kille som jobbade extra som tidningsutdelare beskriver polisen honom som en psykopatisk ensamvarg som tidigare vårdats för depression, men också som en ”klassisk mördare” utan politiska motiv.

Tysk polis har till och med gått ut med att det ska finnas ”uppenbara kopplingar” till Anders Bering Breiviks massmord på Utöya för fem år sedan. Men förutom att dåden skedde på samma datum och att Sonboly ska ha haft en bild på Breivik som profilbild på appen ”WhatsApp”, har man inte kunnat precisera detta påstående närmare.

breivik

Tysk polis verkar angelägna med att koppla Sonboly med Breivik av någon anledning.

Polisen har också uttalat att man undersöker hur Sonboly har kunnat få tag i mordvapnet, en Glock 17 med serienumret bortskrapat tillsammans med över 300 skott som återfanns i hans ryggsäck. Vidare har man uttryckt att detta skulle vara uppseendeväckande, eftersom Tyskland har bland de strängaste vapenlagarna i hela Europa.

Gärningen
Fredagen den 22 juli möter den 14-åriga Safeta sin granne Ali Sonboly i trapphuset där de båda bor. Hon känner väl till Ali, förutom att de är grannar går de även på samma skola.

— Han var mobbad i skolan. Han hade inte så många vänner, bara ett par stycken som han alltid umgicks med, berättar Safeta.

Hon brukar alltid hälsa på Ali när hon möter honom och han hälsar alltid vänligt tillbaka. Men inte denna dag.

— När jag kom hem från skolan så mötte jag honom på nedervåningen, han tittade bara ner och sa ingenting, berättar Safeta vidare och tillägger att hon önskar att hon redan då förstått att något var fel så att hon kunnat slå larm.

Tidigare under dagen hade Ali hackat sig in på en lokal tonårstjejs Facebook och bjudit in alla hennes vänner till en McDonaldsrestaurang vid köpcentret Olympia Einkaufszentrum i centrala München där han utlovade gratis mat.

Väl på plats strax före klockan 18 drog han upp sin Glock 17 och började skjuta på personerna utanför restaurangen, som snabbt försökte fly för sina liv.


Film där Ali Sonboly inleder sin attack genom att skjuta personer utanför en McDonaldsrestaurang.

Medan Sonboly fortsätter vidare in i köpcentret på andra sidan vägen uppger vittnen till polis som snabbt är på plats att de sett tre beväpnade män i området. Strax efteråt börjar en massiv polisinsats där man söker efter dessa tre misstänkta gärningsmän och det ska dröja länge innan polisen går ut med att dådet utförts av en ensam gärningsman.

Sonboly fortsätter attacken inne i köpcentret och personer därinne gömmer sig inne i butikers lagerlokaler och andra ställen för att undgå skotten. Innan polisen lyckas säkra hela köpcentret lyckas Sonboly lämna det och skjuter sig själv i huvudet vid en sidogata i närheten.

Samtidigt fortsätter jakten efter gärningsmännen i hela München och uppemot 2 300 poliser deltar i operationen. Angränsande distrikt och till och med Österrike och Schweiz ska ha skickat förstärkning i form av poliser.

tyskpolis

Den massiva polisinsatsen innefattade elitstyrkor och poliser från angränsande distrikt och till och med grannländer.

Under kvällen kommer också motstridiga uppgifter om att antal döda är allt från sex stycken bekräftade till femton, att det ska ha skett skottlossningar på andra platser i München samt även att det ska pågå ett gisslandrama någonstans.

Polisen twittrar flitigt, först på tyska och sedan på engelska, och uppmanar folk att stanna inomhus, hålla sig borta från huvudleder och att inte sprida bilder på polisens operation på internet och sociala medier. Samtidigt stängs all kollektivtrafik i staden ner.

Rykten går om vartannat om att de tre gärningsmännen skulle vara tyska ”högerextremister” medan andra säger att det är jihadister och vissa spekulerar till och med i att det skulle röra sig om vänsterextremister. Vissa påstår att vittnen hört någon gärningsman skrika ”Allahu akbar!” medan andra säger sig ha hört honom skrika något i stil med ”Jävla turkar!” och ”Jag är tysk!”.


Människor ses fly från skottlossningen vid ett köpcentrum i centrala München.

Kring 21-tiden kommer de första ryktena om att en gärningsman ska ha skjutit sig själv i huvudet i samband med att polisen ska ha försökt gripa honom. Det som händer i verkligheten är att polisen en halvtimme tidigare har hittat en kropp av en person som liknar de bilder som spridits på gärningsmannen tidigare under kvällen och att han ser ut att ha skjutit sig själv. Polisen undersöker ifall det kan röra sig om en gärningsman men fortsätter samtidigt jakten på ”de tre gärningsmännen”.

Inte för än halv två på natten börjar bilden av vad som verkligen hänt klarna. Polisen bekräftar då bland annat att den avlidne personen som man undersökt som eventuell gärningsman de facto är det och att denne skjutit sig själv i huvudet. Dessutom säger man sig vara väldigt säkra på att det är den enda gärningsmannen och att operationen därför håller på att avrundas. Slutligen meddelas att en presskonferens kommer att hållas inom kort.

Presskonferensen som utlovats till klockan två börjar kring halv tre och där berättas bland annat att gärningsmannen är en 18-åring vars etnicitet man beskriver som ”tysk-iransk” och att man fortfarande inte känner till något motiv till skjutningarna. Samtidigt bekräftar man att han skjutit sig själv i huvudet i närheten av brottsplatsen strax efter dådet och att han varit ensam gärningsman.

Under presskonferensen bekräftar polisen också att det efter dådet finns tio döda, inklusive gärningsmannen, samt drygt tjugo skadade, varav tre svårt skadade.

Strax efteråt börjar kollektivtrafiken åter rulla i staden och avspärrningar hävs. Vittnen berättar om att tungt beväpnad polis slår till mot Sonbolys föräldrars lägenhet under småtimmarna, där man utför en husrannsakan.

tyskpolis2

Tungt beväpnad polis söker igenom Sonbolys föräldrahem.

Uttalanden under kvällen
Trots att det länge var väldigt oklart vad exakt som pågick fördömde världsledare under kvällen dådet i skarpa ordalag och benämnde det som ett i raden av terrordåd som drabbat Europa under den senaste tiden.

— Terroristattacken som drabbat München och som dödat många människor är ett vidrigt dåd vars syfte är att ingjuta rädsla i Tyskland efter andra europeiska länder, sade Frankrikes president Francois Hollande i ett uttalande under kvällen samtidigt som han lovade Tyskland all hjälp de kunde behöva från Frankrike.

— Jag är chockad och förfärad över den hemska attacken i München… och förlusten av liv, sade den brittiske utrikesministern Boris Johnson.

— Vi känner för de som kan ha skadats. Det är fortfarande en pågående situation och Tyskland är en av våra närmsta allierade så vi kommer att erbjuda allt stöd de kan behöva för att kunna hantera dessa omständigheter, sade USA:s president Barack Obama i ett uttalande medan operationen pågick som mest aktivt.

Obama tillade även att det är tack vare polismyndigheter som vi kan njuta av ”vårt sätt att leva” med det han kallar för ”friheter och förmågan att sköta våra egna affärer”.

USA:s demokratiska presidentkandidat Hillary Clinton twittrade att ”vi står tillsammans med våra vänner i Tyskland medan de arbetar för att skipa rättvisa med de skyldiga” medan republikanernas Donald Trump skrev på Facebook: ”Våra böner är med de som drabbats av de hemska attackerna i München. Detta får inte fortgå. Den ökande terrorismen hotar alla civiliserade människors sätt att leva och vi måste göra allt som står i vår makt att hålla detta borta från våra stränder”.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var till skillnad från sina europeiska och amerikanska kollegor förvånansvärt tyst och frånvarande under kvällen, vilket man förklarade med att hon var på semester men att hon regelbundet uppdaterades om händelseutvecklingen. Idag talade hon dock till nationen och sades sig ”sörja med ett tungt hjärta”.

Sveriges statsminister Stefan Löfven uttalade sig idag till Ekot och menade att ”det är ju en mörk sommar som vi har fått uppleva” och att ”det är omöjligt att skydda oss från allt, men vi ska ändå göra allt vi kan”.

lofven

”Det är ju en mörk sommar” konstaterade Löfven landsfaderligt till statlig media.

Sammanfattningsvis kan man konstaterat att så länge inte avgörande information hålls tillbaka och det mesta är som det ser ut (vilket i och för sig sällan är fallet) så tyder mycket på att detta var ett dåd av en ensam, galen gärningsman.

Någon koppling till Islamiska staten är inte trolig, framförallt då Ali Sonboly var iranier och shiamuslim medan IS och andra liknande militanta islamistiska terrorgrupper är sunnimuslimska.

Nordfront kommer återkomma till ämnet då sista ordet kring massakern i München knappast är sagt ännu.

Källor:
Did the teenage killer deliberately target teenagers for REVENGE? First images of crazed loner’s fresh-faced victims emerge as it’s revealed he turned gun on fellow youngsters after years of bullying
Grannen: ”Jag önskar att jag slagit larm”
Löfven: Det är en mörk sommar
Shooting rampage in Munich: Multiple deaths & attacks reported, gunmen at large
Skottlossning vid köpcentrum i München
Skottlossning på köpcentrum i München (SVT)


  • Publicerad:
    2016-07-23 21:45