POLITIK. Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) har hyrt bilar för över 200 000 kronor på skattebetalarnas bekostnad.

Foto: Per Frykner (CC BY-SA 2.5)

Efter att av Aftonbladet ha avslöjats med att ta över 200 000 skattekronor för att bekosta sina privata hyrbilsresor, erkänner kristdemokraten och riksdagsledamoten Penilla Gunther att hon har ”gjort fel” och ber nu alla skattebetalare om ”ursäkt” för sitt beteende.

Gunther har på sociala medier berättat om sina hyrbilsturnéer.

”Nu är min julturné över för den här gången! Jag hann inte med alla goda vänner i Värmland & andra ställen”, skrev Gunther på sociala medier efter en julvecka, då riksdagen betalat för hennes hyrbil.

En annan jul lät hon riksdagen betala hyrbil i en vecka åt henne och skrev på Facebook ”Mkt som ska med hem till Thn. Påsar och väskor med julklappar och julmat. Tur jag har bil idag!”.

Gunthers reseräkningar och KD-ledamoten har upprepade gånger gjort privata resor med riksdagens hyrbilar. Hon har även låtit skattebetalarna betala extra avgifter på mindre belopp för att någon annan ska få köra hyrbilarna, bland andra hennes son.

Systematiskt mygel
Penilla Gunther har systematiskt utnyttjat systemet med att hyra bilar på skattebetalarnas bekostnad och har dessutom inte korrekt redovisat för riksdagsförvaltningen hur mycket och i vilka syften hon har använt hyrbilarna. Istället för att bara använda bilarna i politiskt arbete har hon kört till släkt och vänner, till nöjesfält och till ”studiebesök” som visade sig vara privata resor till fester.

På grund av att hennes missbruk av hyrbilar nu har uppmärksammats, har Gunther nu kontaktat riksdagsförvaltningen med uppgiften om att ”studiebesöket” ställdes in och att det istället blev ett ”privat besök”. Gunther meddelar även riksdagsförvaltningen att hon har ”utnyttjat fördelen med att ha bil emellanåt”. För detta vill hon nu göra ett schablonavdrag. Samtidigt säger hon sig nu vilja återbetala kostnader för hyrbilstillfällen. Hon hävdar också att hon även är beredd att betala tillbaka kostnader för extra förare.

Källor:
Penilla Gunther (KD) lät riksdagen betala privata resor
KD-toppen Penilla Gunther ber skattebetalarna om ursäkt


  • Publicerad:
    2018-08-22 17:45