INRIKES. Miljöpartiets tidigare politiske sekreterare i Järfälla döms för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp” efter att ha kallat somalier för cancersvulst.

Nordfront har tidigare rapporterat om Jonas Serneholt, tidigare politisk sekreterare för Miljöpartiet i Järfälla, som lämnade sina uppdrag efter att ha uttryckt sig nedlåtande om somalier. Efter att ha blivit polisanmäld av bland annat medborgarjournalisten Nina Drakfors har Serneholt nu dömts i ett strafföreläggande till 80 dagsböter, sammanlagt 16 000 kronor.

Det var i den slutna Facebookgruppen ”Varning i Järfälla” som miljöpartisten fällde kommentaren. Detta i samband med att en gruppvåldtäkt med somaliska förtecken diskuterades. Formuleringen han döms för är:

Det är inte första gången som somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudtaget är en cancersvulst.

Vidare ska Serneholt ha beklagat sig över somaliers bristfälliga språkkunskaper och dåliga kvinnosyn.

Politikern har hävdat att han skrev inlägget under alkoholpåverkan. I polisförhör har han sagt att han haft ”både bra och mindre bra erfarenheter av somalier som folk överhuvudtaget”.

Serneholts tidigare partikollega Awad Hersi (numera F!), som själv är född i Somalia, säger till Järfälla Tidning att han är glad att Serneholt döms. Hersi säger dock även att han hade velat se fängelsestraff som påföljd.

Källor:
Miljöpartist döms för rasistiskt Facebookinlägg
Tidigare MP-kollegan om domen mot Serneholt


  • Publicerad:
    2017-10-06 06:00