LONDON. Under torsdagen har det hållits borgmästarval i London och pakistaniern och Labour-kandidaten Sadiq Khan har tagit hem omröstningen och blir därmed den förste muslimen att bli borgmästare i en större europeisk stad.

Sadiq Kahn blir borgmästare i Västeuropas största stad, där vita blev i minoritet redan 2012.

Sadiq Khan blir borgmästare i Västeuropas största stad, där vita blev i minoritet redan 2012.

Det står nu klart att den pakistanske muslimen och parlamentsledamoten Sadiq Khan blir Londons näste borgmästare. Han gick vinnande ur första omgången och ställdes i den andra mot det det konservativa Tories kandidat, den judiske sionisten Zac Goldsmith, som han alltså också vann mot.

Under fredagen har flertalet brittiska politiker gratulerat Khan till vinsten med hashtagen #YesWeKhan, samtidigt som många anklagat hans motståndare, Goldsmith, för att ha fört en ”smutsig” kampanj där han ska ha försökt sammankoppla Khan med ”muslimska extremister”. Till och med folk från hans eget parti har varit kritiska, och då främst Tories egna muslimska stjärna, det före detta statsrådet och partitoppen Sayeeda Warsi som menar att Goldsmiths kampanj gjort att partiet inte bara förlorat borgmästarvalet, utan även ”rykte och trovärdighet i ras- och religionsfrågor”.

I och med detta blir Khan den förste muslimske borgmästaren i en större västeuropeisk stad. Att det sker just i London är kanske inte oväntat, då vita varit i minoritet i staden sedan 2012. Det faktum att hans huvudmotståndare var jude verkar dock inte ha höjt på några ögonbryn bland Londonborna. Detta kan bero på staden fick sin första judiske borgmästare redan 1855David Salomons svors in i ämbetet med en nyskriven ed, där man strukit alla hänvisningar till kristendomen för att på så sätt kunna brukas även av judar.

Sadiq Khan kommer alltså bli Storbritanniens mäktigaste muslim och som borgmästare över EU:s största metropol kontrollera en budget på över 17 miljarder euro.1

Källor:
Sadiq Khan wins London election, becoming first Muslim mayor of major Western city – reports
London mayoral election, 2016 (Wikipedia)


  • Publicerad:
    2016-05-07 12:25