INRIKES. Regeringen och Morgan Johansson får allt mer kritik för sin oförmåga att hantera gängkriminaliteten, som nyligen ledde till att två oskyldiga barn skottskadades. Men Moderaternas lösning på problemen är att inskränka föreningsfriheten samt ge polisen fler resurser till hemlig avlyssning.

Efter att två barn skottskadats under en gänguppgörelse i Stockholm har ytterligare känsloutspel och kritik mot den nygamla sosseregeringen haglat. Sverigedemokraterna har exempelvis krävt en offentlig ursäkt och entledigande av justite- och migrationsminister Morgan Johansson.

Nu har även Moderaterna offentligt angripit den hårt kritiserade justitieministerns utspel i Aftonbladet om att gängproblematiken borde ha åtgärdats för 20-25 år sedan. Enligt Johansson kommer också gängkrigen att fortgå i ytterligare 5-10 år. Vad som händer efter detta har han dock inte berättat.

— Sverige har en exceptionell trygghetskris just nu men svaret är ändå alltid att det är någon annan som borde ha gjort saker, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, som reaktion på utspelet.

Moderaterna har också egna förslag på åtgärder. Bland annat vill man förbjuda medlemskap i kriminella gäng.

— De här kriminella gängen har ett fruktansvärt våldskapital och de tvekar inte att använda det. De är att likna med inhemska terrorister. Om vi ska kunna pressa tillbaka dem kommer det att behövas betydligt mycket tuffare åtgärder, säger Johan Forssell i en kommentar till Aftonbladet.

Han vill även öka polisernas möjlighet till hemlig avlyssning ytterligare.

— Det skulle vara väldigt effektivt för att kunna plocka bort de från gatan innan de hinner begå skjutningar, mord och sprängningar. Vi vill även ge svensk polis en möjlighet att kunna avlyssna de kriminella gängen på ett helt annat sätt än i dag, säger Johan Forss

Exakt hur ett förbud mot medlemskap i kriminella gäng skulle se ut är dock oklart, men det innebär troligtvis en inskränkning av grundlagen såsom det förslag som presenterades av just Morgan Johansson i april om att förbjuda deltagande i så kallade rasistiska organisationer.

Liknande försök har gjorts i andra länder, som i Tyskland där man inte bara förbjuder oppositionella grupper utan även nyligen MC-klubben Bandidos som mot sitt nekande anklagas för att vara just ett kriminellt gäng eftersom många av klubbens medlemmar är brottsbelastade. De kriminella förortsgängen har dock till skillnad från en motorcykelklubb inga formella medlemskapsformer eller registrerade föreningar.

Men det är tydligt att Moderaterna tror att det är möjligt, då partiledaren Ulf Kristersson under sitt virtuella Almedalental raljerade om att Moderaterna minsann ville inkludera förbud av deltagande i gäng i den planerade grundlagsinskränkningen.

— Vi har sagt att vi vill ändra grundlagen för vi ser det inte som en mänsklig rättighet att vara med i kriminellt gäng. Vi har ställt krav på att grundlagsutredningen ska titta på just den här frågan, säger Johan Forssell.


  • Publicerad:
    2021-07-20 20:45