NORGE. Den rysk-norske nationalisten Yan Petrovskiy, mer känd som Veliki Slavian, slängs ut från Europa efter att PST menar att han är ett hot mot rikets säkerhet.

norrman_donbas

Den norska immigrationsmyndigheten (UDI) planerar att utvisa den rysk-norska nationalisten Yan Petrovskiy som är även känd under namnet ”Veliki Slavian”. Man planerar även att göra en anmälan till Schengens informationssystem (SIS) som innebär att han kommer att utestängas helt från Europa. Beslutet grundas på ett brev från Norges säkerhetstjänst (PST) som anser att Petrovskiy utgör ett ”hot mot rikets säkerhet”.

I en intervju med NRK säger Yan Petrovskiys advokat att Yan är tidigare ostraffad att det hela handlar om politisk förföljelse.

Han är en tidigare ostraffad person och uppfattar att den egentliga anledningen är missnöje med hans politiska ståndpunkter, säger mannens advokat Nils Christian Nordhus.

På frågan om han är en farlig man, baserat på ett dokument från PST och UDI, svarar advokaten:

Absolut inte. Det bygger på en konstruktion från myndigheternas sida som är skapat för att få ut en person vars åsikter man inte gillar. Jag uppfattar att grundlagen är som en tunn soppa.

Yan Petrovskiy är varken dömd eller misstänkt för något brott. Han har blivit fråntagen sin jaktlicens, vapen och utsätts nu för en häxjakt av systemet och media. Samtidigt som Norge tar in rasfrämlingar portar man vita nationalister.

Utdrag från PST:s rapport:

Yan Petrovskiy har ett nätverk som kännetecknas av personer som är mer intresserade av vapen än vad som är vanligt och flera av dem har ärenden hos polisen som handlar om ”vapeninnehav”. Att Petrovskiy har byggt upp en kapacitet är ingen tvekan om, och tillsammans med sin fiendebild av norska och andra demokratier, är detta ett föremål för oro. Petrovskiy bor med Ronny Bårdsen, som har varit och anses vara en högerextrem person, när han är i Norge. Det faktum att Petrovskiy vill återvända till Norge och igen gå in i en högerextrem miljö knutet till nationella högerextrema nätverk, anses också vara klart oroande. De tankegångar som dessa två har, med en operativ kapacitet och en nationalsocialistisk ideologi, är grund till oro och kan under rätt förutsättningar utgöra ett hot mot grundläggande nationella intressen. Detta beror på att deras inflytande och självständiga kapacitet kan utgöra en fara för att de kan påverka andra till, eller själva utföra ideologiskt motiverade våldshandlingar. Petrovskiy hade en hög frånvaro från Norge under många år, inte bara under de perioder där han har besökt krigszonen i Ukraina. Han uppges även ha haft positionen som vice befälhavare för den pro-ryska separatistgruppen Rusich. Både i krig och intervjuer där han agerar på uppdrag av Rusich vilka har publicerats på Internet. Sammantaget har Yan Petrovskiy mycket troligt varit mer i Ryssland / Ukraina än i Norge under de senaste 4-5 åren. Han är i skrivande stund (juni 2016) också frånvarande från Norge efter att ha åkt till Ryssland vid månadsskiftet februari / mars 2016. […] Det är troligt att Petrovskiy har en position i den norska högerextrema miljön, där hans erfarenheter av krig och militär utbildning i Ukraina har gett honom status och förmågan att kunna dela med sig av sina kunskaper och påverka miljön.

PST-rapporten innehåller även ”hemlighetsstämplad information” som Migrationsverket inte fick ta del av.

KÄLLOR:
Kriget i Ukraina: Nå vil Norge utvise denne mannen
VELIKI SLAVIAN (Youtube)


  • Publicerad:
    2016-10-14 12:30