KULTURMARXISM. Den nya finska filmen Saattokeikka handlar på ytan om rasöverskridande vänskap. Men skrapar man lite på ytan så hittar man där kulturmarxistisk folkmordssymbolik. Det är dock inte den första filmen i sitt slag som producerats i Finland.


Trailer till den kulturmarxistiska filmen Saattokeikka.

Yle watch är en blogg som arbetar med att kritiskt granska public service-bolaget YLE:s TV- och radiosändningar. Yle watch har därför blivit kallad för ”2000-talets Der Stürmer” i Finland. Bloggen börjar sitt inlägg om filmen Saattokeikka med att ställa frågan hur folk skulle förhålla sig till en film av en tibetansk regissör, där kinesiska kolonisatörers barn framställs som ”nya tibetaner”, och där ett av dessa barn blir vän med en tibetansk nationalistisk gubbe som plötsligt blir pro-kinesisk.

Bloggen konstaterar att till och med liberala Hollywood, med Tibet-aktivisten Richard Gere i spetsen, skulle förnärmas av filmen och kalla den för motbjudande propaganda. Men nu har en sådan film blivit aktuell i Finland – fast nu handlar den om en finsk gubbe och en mulattpojke. Filmen har regisserats av Samuli Valkama och för manuset står somaliern Khadar Ahmed.
Gubben kan sägas symbolisera det gamla, vita Finland, medan mulatten symboliserar det nya rasblandade Finland. Filmen har marknadsförts kraftigt på såväl gatorna som på Internet.

Saattokeikka är en så kallad road-movie där en 17-årig mulatt från Helsingfors råkar bli chaufför åt purfinska gubben Veikko och tillsammans kör de igenom ett somrigt Finland. En ”fördomsfull” och gammaldags Veikko blir så småningom vän med mulattpojken och filmen skall vara känslosam med ett sorgset slut för den finska gubben.

LÄS OCKSÅ: ”Nedsvärtade hjältar

Yle watch skriver också att filmen inte drämmer till med folkutbytestemat utan det ligger mer sublimt invävd i berättelsen, samtidigt som publiken får ta del av en mänsklig historia om vänskap – som dock slutar med att den vita gubben går i graven och mulatten tar över hans plats i Finland.

Det är dock inte den första kulturmarxistiska filmen som producerats i Finland. Redan för fem år sedan kom Suomen Marsalkka. Filmen handlar om den finske nationalhjälten Carl Gustaf Mannerheim och är en besynnerlig orgie i kulturmarxism. Den är producerad av bland annat Yleisradio och för regin står kenyanen Gilbert K. Lukalia. Förutom detta är huvudrollsinnehavaren Telley Savalas Otioeno och resten av skådespelarna också från Kenya, där filmen även spelades in. Suomen Marsalkka hade premiär i Rakkauta & Anarkiaa-festivalen (Kärlek & Anarki) i Helsingfors år 2012.

Se trailern till den bisarra filmen med en afrikansk Mannerheim nedan:

Källa:
ELOKUVA SAATTOKEIKKA – FANTASIA SUOMALAISTEN KANSANMURHASTA


  • Publicerad:
    2017-03-19 14:18