UTRIKES. En färsk undersökning visar att en majoritet i Ryssland saknar Sovjetunionen.

Fortsatt stark Sovjetnostalgi i Ryssland, enligt en ny undersökning.

Enligt en färsk undersökning saknar hela 58 procent Sovjetunionen i Ryssland. Siffran är den högsta på tio år och det är framförallt den kommunistiska ekonomiska modellen man saknar. Av de tillfrågade saknade hela 54 procent den centralstyrda ekonomin. En stor del, 34 procent av de tillfrågade, ansåg även att de inte längre känner sig tillhöra en supermakt. Bland de tillfrågade sade också 26 procent att de tappat kontakten med nära och kära sedan Sovjetunionens fall.

54 procent menar att de saknar det ekonomiska systemet, som var orsaken till Sovjetunionens kollaps. Samtidigt menar 52 procent att kollapsen kunde ha undvikits.

Att det i Ryssland finns en saknad för kommunismen är dock inget nytt. Som mest saknade ryssarna Sovjetunionen år 2000, då hela 75 procent av befolkningen sade sig sakna det gamla systemet.

Sovjetnostalgin i Ryssland är dock komplex, vilket Nordfront tidigare har skrivit om. Samtidigt som många ryssar tycks uppskatta sovjeternas politiska och militära framgångar, så blir det exempelvis för varje år allt färre personer som vill uppmärksamma årsdagen av den judiska bolsjevikkuppen. När man tidigare i år firade 100-års-”jubileum” av det blodiga maktövertagandet var det färre personer än någonsin som traditionsenligt tågade till pansarkryssaren Aurora i St. Petersburg, som enligt legenden avfyrade det skott som signalerade att tsarens Vinterpalats skulle stormas. Bland den krympande skaran bolsjevikentusiaster återfinns idag i princip endast medlemmar av Kommunistpartiet.

Källa:
Number of Russians who regret collapse of USSR hits 10-year high


  • Publicerad:
    2017-12-26 22:30