SAMHÄLLE. Många som läst på gymnasieskolan men saknar slutbetyg tvingas nu läsa om sin gymnasiepoäng. Den 1 juli 2020 införs nya regler som gör att många gamla kurser blir ogiltiga.

Några som inte missgynnas av regeländringen är de så kallade ensamkommande flyktingbarn som fick stanna i vårt land för att läsa på gymnasiet. Här vid ockupationen av Medborgarplatsen 2017. Skärmbild: Youtube.

Den 1 juli 2020 införs nya regler som medför att många gamla gymnasiekurser blir ogiltiga. De som gick ut gymnasiet före 2013 och som saknar slutbetyg riskerar då att behöva läsa om hundratals poäng.

Regeländringen har skjutits upp i flera omgångar men genomförs alltså i sommar.

Miranda är en av de som nu drabbas av de nya reglerna.

— Det känns för jävligt att allt man ändå åstadkom under gymnasiet blir totalt värdelöst. Ett hårt slag helt enkelt, säger hon.

Hon var med nuvarande regler 350 gymnasiepoäng ifrån ett slutbetyg som hade gett behörighet till högskola. När de nya reglerna börjar gälla den 1 juli i år behöver hon nu läsa in 1350 gymnasiepoäng för att få behörighet, vilket kommer att ta henne över ett år istället för några få månader.

Ett dokument i form av slutbetyg kommer i och med ändringen inte längre att utfärdas utan istället ska man ta en så kallad ”Gymnasieexamen” som infördes 2011.

— Spontant låter det helt absurt, att man genom att ändra ett system slår undan fötterna för folk som redan har läst sådant som tidigare har räknats, säger Andreas Fejes som är professor i vuxenpedagogik på Linköpings universitet.

Utbildningsminister Anna Ekström hävdar att det gått åtta år sedan regeln infördes och att det har funnits gott om tid för de som har gamla betyg att läsa in poängen.

— Nu har det gått hela åtta år sedan den här regeln infördes, så det har funnits tid för de som har gamla poäng att se till att de kommer in i en ny examen. Om man har gamla poäng som inte går att föra in i en examen automatiskt tycker jag att man ska söka upp studie- och yrkesvägledningen i kommunen och se om det går att göra en validering eller prövning, menar Ekström

Det är dock många som inte nåtts av informationen om de nya reglerna.

— Informationen har inte funnits. Jag har pratat med gamla klasskamrater och bekanta, ingen har inte vetat om det. Jag har en kollega vars dotter är i samma situation, hon saknar en kurs, berättar Miranda.

Några som å andra sidan inte missgynnas av regeländringen är ”nyanlända”, bland dem tiotusentals så kallade ”ensamkommande flyktingbarn”, som under senare år kommit till vårt land och som läst på gymnasiet.

Källa:
Nya regler gör att många kan tvingas läsa om flera hundra poäng på Komvux


  • Publicerad:
    2020-03-10 11:50