UTRIKES. Tidningar ägda av Gannet, USA:s största tidningsutgivare, har slutat att publicera så kallade ”mugshots” – förbrytarfoton. Detta eftersom dessa ofta visar svarta och bruna människor och på så sätt ”förstärker negativa stereotyper”.

Mörkläggning pågår. Genrebild. Foto: Public Domain Pictures (Public Domain).

Ett trettiotal antal amerikanska tidningar har slutat att publicera fotogallerier med så kallade ”mugshots” – foton av gripna brottslingar från arresteringstillfället – eftersom man är rädd att dessa ”förstärker negativa stereotyper” då de ofta visar svarta och bruna människor.

Det var USA:s största tidningsutgivare Gannet som i måndags lät meddela att närmare trettio av de nyhetstidningar som företaget äger inte längre kommer att publicera fotogallerier med bilder av arresterade brottslingar.

De ansluter därmed till andra kanaler som den senaste tiden har slutat publicera sådana bilder med hänvisning till att ”i synnerhet mugshots-gallerier visar en oproportionerligt stor andel svarta och bruna människor vilket förstärker negativa stereotyper”.

— Fotogallerierna saknar sammanhang och förstärker negativa stereotyper. Vi anser att faktauppgifter är en viktig resurs som vi kommer att fortsätta att analysera och titta noggrant på men enbart gallerierna har inget större journalistiskt värde, sade Mark Katches, chefredaktör på Tampa Bay Times som är en av de tidningar som slutat med förbrytargallerierna.


  • Publicerad:
    2020-06-18 13:55