POLITIK. Den före detta vänsterpartisten Magnus Utvik har skrivit en bok om partiets svek mot Östeuropas demokratirörelser under decennier när partiet stöttade grymma diktaturer.

Skärmdump

Författaren Magnus Utvik granskar Vänsterpartiet i boken ”Partiet på kant med (v)erkligheten: en historia om solidaritet”. I en intervju i TV4 Nyhetsmorgon berättar han att Vänsterpartiets svek mot demokratirörelser och dissidenter är mycket allvarligt och att det inte alls talas om det.

— Det är en väldigt, väldigt mörk historia, mer mörk än SD:s, särskilt när man tänker på att sveket mot demokratirörelsen i Östeuropa höll på i årtionden, säger Utvik.

— De stalinistiska diktaturerna i Sovjetunionen och Östeuropa var ett imperium med 400 miljoner invånare. Vänsterpartiet hade kontakt med alla dessa diktaturer utom Albanien, fortsätter Utvik.

Som exempel på grupper som sveks tar han upp fackföreningsrörelser som Solidaritet i Polen, demokratiuppropet i Charta 77 i dåvarande Tjeckoslovakien och regimkritiker i Sovjet som blev inspärrade på mentalsjukhus.

– Hur kunde man svika demokratirörelsen? Hur kunde vi underlåta att stödja en fackföreningsrörelse som Solidaritet i Polen, som stöddes av tio miljoner arbetare? Vad var det i vår egen ideologi som gjorde att det kunde rättfärdigas? Och hur ska vi gottgöra alla människor vi har svikit? frågar han sig.

Förra året firade Vänsterpartiet ”100 år av solidaritet”.

— Det kunde lika gärna stå 100 år av svek och solidaritet, säger Utvik, som vill ha en ny vitbok som gör upp med denna mörka historia.

Men historien slutar inte där, med stöd till stalinister förr. Det totalitära tänkandet fortsätter, hävdar Utvik.

— 2017 demonstrerade Vänsterpartiet  tillsammans med Kommunistiska partiet i Göteborg, som hyllar Stalin och Nordkorea, och skriver i partiprogrammet att socialismen mycket väl kan innebära en stalinistisk enpartistat i Sverige.

– De är de krafterna idag som sig Vänsterpartiet solidariserar sig med – det är otroligt skrämmande, tillägger Utvik.

Hela intervjun kan ses via länken nedan.

Källa:
Ny granskning av Vänsterpartiet: ”Helt obegripligt att väljarna inte känner till Vänsterpartiets mörka historia”


  • Publicerad:
    2018-08-27 10:40