UTRIKES. I måndags träffades Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i Warzawa för att bland annat diskutera EU och invandring.

Det var i måndags som Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki träffades i Warszawa att diskutera bland annat EU och invandringen där Morawiecki förespråkade ett samarbete med ”migranternas” hemländer så att situationen där blir bättre istället för att ta dem till Europa.

— Man ska lära invandrarna fiska, inte ta dem till Europa och ge dem fisk, sa han.

Orbán höll med och presenterade sedan sin ståndpunkt i frågan. Han sa:

— Nationell suveränitet och vem som ska bestämma vilka som får vara i vårt land är en grundläggande sak. Vår beslutsamhet är enkel. Våra föräldrar, förfäder och farföräldrar skulle vända sig i sina gravar om de såg att vi lät någon annan bestämma vem som får vara i vår nation.

Vidare sa han:

— Vi är en kristen nation. Vi vet vad plikt och hjälp innebär, men vi tror på principen att hjälp ska ges på plats, istället för att ta hit problemen. Vi kan inte hjälpa någon om vi förstör våra egna länder.

I och med detta har Ungern startat ett projekt som går under namnet ”Ungern hjälper”, som man bedriver i samarbete med lokala grupper i Mellanöstern. Projektet bygger byar, kyrkor och skolor och enligt Orbán flyttar många invandrare i Europa tillbaka till sina hemländer tack vare programmet.

På så vis så ”försvarar” man Europa från massinvandringen, menade den ungerska premiärministern.

Se klipp från träffen nedanför:


  • Publicerad:
    2018-05-18 08:05