MALMÖ. ”EU-migranter” som befinner sig i Malmö kan nu räkna med gratis sjukvård när den ideella organisationen Läkare i världen, kommer färdas med en buss runt om i staden och fungera som en mobil vårdcentral.

Tiggare

En mobil klinik för migrerande EU-medborgare som är i behov av gratis vård.

Tydligen finns det fullt av personer från andra EU-länder i Malmö som är i behov av vård men av någon anledning inte kan få det i sina hemländer. Därför har nu organisationen Läkare i världen beslutat att svenska skattebetalare ska erbjuda dessa personer vård helt gratis.

Vidare tar Läkare i världen också på sig att leverera denna kostnadsfria sjukvård genom att köra ut den i en minibuss.

Sjuksköterskan Åsa Wieslander som arbetar för Läkare i världen, anser att en rullande vårdcentral enbart ämnad för ”EU-migranter” behövs, eftersom de flesta av dem har inte sjukförsäkring och nekas då vård om de inte kan betala full kostnad.

— Den här bussen behövs för att reglerna i vården är otydliga när det gäller vilka som har rätt till vård, förklarar hon.

Läkarbussen kommer att erbjuda både gratis vård och rådgivning och har finansierats av EU-pengar. På bussen kommer frivilliga läkare, sjuksköterskor och även psykologer att befinna sig för att understödja patienter med främst enklare behandlingar och rådgivning.

— Det är en mänsklig rättighet att få vård. Därför gör vi detta, säger Åsa Wieslander.

Varför svenskar inte kan få ta del av denna sjukvård, eller exakt vilka EU-länder man behöver vara medborgare i för att få den, framgår dock inte av våra källor.

Källa:
Rullande vårdcentral ska hjälpa EU-migranter


  • Publicerad:
    2016-06-12 08:00