INVANDRARVÅLD Den 10-åriga flicka i Skellefteå som i somras hölls nedsövd i veckor efter att ha misshandlats, strypts och våldtagits av en femtonårig afrikan har enligt läkare ådragit sig bestående hjärnskador.

Flickan överfölls, slogs och våldtogs den 7 juli av den 15-årige etiopiern Abushi Shamse Kamal och fick efter attacken hållas nedsövd under nästan tre veckor för att överleva chocken. Läkarna konstaterar nu att flickan har ådragit sig bestående hjärnskador och aldrig kommer kunna återställas till ett normalt liv.

Det var vid skogen vid Morö Backe i Skellefteås utkanter man fann flickan naken och allvarligt skadad några timmar efter attacken. Gärningsmannen hade tilldelat henne sparkar och knytnävsslag och dessutom misshandlat henne med olika tillhyggen. De hjärnskador som läkarna nu kunnat konstatera hos flickan tros emellertid i första hand ha orsakats av den strypning med skosnören som afrikanen i förhör medgivit att han utsatte henne för.

— Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld. Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog, kommenterar Andreas Nyberg, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Umeå, till TV4.

Rättegången mot Abushi Shamse Kamal är förlagd till Skellefteå tingsrätt och planeras äga rum mellan 12-14 oktober och 17 oktober bakom lyckta dörrar.