SKELLEFTÅ Den afrikanske yngling som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt på en 10-årig ficka i Skellefteå är 15 år eller äldre. Detta har den misstänktes föräldrar nu medgett i förhör.

Det var i början av juli som en 10-årig flicka hittades svårt skadad i en skogsdunge i en mångkulturell stadsdel i Skellefteå. Snart misstänktes en afrikansk pojke som i media presenterades som ”minderårig”.

Under utredningen framkom dock uppgifter som tydde på att den misstänkte redan fyllt 15 år, vilket skulle innebära att han är straffmyndig. Åklagaren begärde därför en medicinsk åldersbedömning av den Abushi Shamse Kamal, som ynglingen heter.

Åldersbedömningen visar nu att pojken är minst 15 år gammal, vilket föräldrarna nu dessutom har erkänt i förhör.

— Föräldrarna har i polisförhör förklarat att man av misstag angav fel födelsedatum för sonen när man kom till Sverige. Det verkar också vara något som man sedan påtalat för svenska myndigheter, säger kammaråklagare Irene Falk, tillförordnad förundersökningsledare till Aftonbladet.

Flygblad som delades ut av Nordiska motståndsrörelsen i Skellefteå efter dådet.

Abushi Shamse Kamal kan nu åtalas för de brott han misstänks för och enligt Falk kommer åtal att väckas ifall ”bevisen räcker”.