MASSINVANDRINGEN. De terrorattacker som sker utförs allt oftare av IS-anhängare som är medborgare i länderna där dåden utförs och det är bara en tidsfråga innan detsamma inträffar i Sverige, menar Robert Egnell som är professor vid Försvarshögskolan.

Tidigare lockades IS-anhängare att åka ner till Syrien och kriga där, men nu kan man anta att de istället uppmanas att stanna kvar i de länder där de fått medborgarskap och utföra terrorattacker i sina nya ”hemländer” i Europa. Detta är en teori som läggs fram av professor Robert Egnell vid Försvarshögskolan. Han menar att IS har ändrat strategi och det är vad vi ser effekten av just nu.

– Det är precis det som hänt den senaste tiden i Frankrike. Det är inte utsända krigare som utfört attackerna utan det är medborgare som är inspirerade av IS att begå terrorbrott, säger Egnell.

Vidare menar Egnell att de terrordåd som inträffat på senaste tiden inte behöver vara direkt orkestrerade av IS, utan att det är anhängare som radikaliserats och bara behöver viss ”uppmuntran” för att ta saken i egna händer och attackera västvärlden.

– Jag uppfattar det som att de senaste händelserna inte varit planerade av IS, utan snarare har det varit enskilda personer som radikaliserats. Det gör det desto svårare att hantera när det är någon mitt ibland oss. Det blir svårt att fånga upp dem, fortsätter Egnell.

Professorn varnar för att det bara är en tidsfråga innan också Sverige utsätts för terrordåd utförda av främlingar som befinner sig i landet. Han menar att det hela sker för att man vill försvaga och skrämma Europa. Vidare säger Egnell att det kan röra sig både om främlingar som reser till Syrien där de radikaliseras och sedan återvänder till Sverige, samt främlingar som redan finns på plats och att båda dessa grupperingar är benägna att utföra terrorattacker på svensk mark.

I dagsläget bedöms terrorhotsnivån mot Sverige graderas som en trea av fem möjliga, detta enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning. Från SÄPO:s sida menar man dock att hotbilden mot Sverige inte är särskilt stor. Sirpa Franzén som är presschef på SÄPO säger att de är förberedda.

– Om det skulle inträffa finns risk att tro att det skulle ske på platser med större folksamlingar. Som flygplatser eller köpcentrum där det finns mycket folk. Jag tycker inte man ska vara rädd, men man ska vara medveten om att det kan ske, säger polischef Erik Nord.

Källa:
Professorn: ”Terrordåd i Sverige en tidsfråga”


  • Publicerad:
    2016-07-29 00:15