LÄKEMEDEL. Regeringen köpte läkemedlet Tamiflu som skulle sättas in vid en influensapandemi. Nu visar sig läkemedlet vara i stort sett verkningslöst och istället farligt för patienten.

tamiflu

Inför hotet av en framtida influensapandemi köpte den svenska staten in stora kvantiteter av läkemedlet Tamiflu för 300 miljoner kronor. Läkemedlet som i sig inte är ett vaccin, utan ett läkemedel som ska användas i väntan på ett vaccin, har nu visat sig vara i stort sett verkningslös. Forskare som har gått igenom flertalet rapporter och undersökningar rörande läkemedlet har kommit fram till att det till och med kan vara farligt att använda och att tillverkaren Roche brustit i sina tester.

Redan för två år sedan fanns rapporter som visade att läkemedlet endast i bästa fall kunde minska sjukhusvistelsen för en patient med en dag, från sex till fem dagar i snitt. Inga effekter på minskad dödlighet kunde påvisas. Det är forskarnätverket Cochrane som ligger bakom rönen som har baserats på kliniska rapporter som gjorts när patienterna slumpvis har lottats till olika behandlingar under en vanlig influensa.

Nu har nätverket, tillsammans med tidningen British Medical Journal, lyckats få fram ursprungsdata från läkemedelsbolaget Roche. Resultaten visar sig vara skrämmande; läkemedelsbolaget har brustit i sina tester och inte alltid beskrivit hur sjukdomen yttrat sig. Man har till exempel åtta olika definitioner av influensa, man kan inte bevisa att patienterna faktiskt varit smittade av influensavirus under testerna och det finns även oklarheter i hur biverkningarna har rapporterats. Omständigheterna har fått forskarna att helt förkasta de studier som gjorts på medicinen.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell reagerar inte alls över forskarnätverket Cochranes avslöjanden, utan menar att resultatet av deras undersökning redan var känt av regeringen.

— Den här rapporten tillför inget nytt. Den visar att effekten är måttlig, men det har man vetat om hela tiden. I stället har man gjort bedömningen att en liten effekt är bättre än ingen alls. Att även om man bara sparar en sjukdag på en vecka, så är det ganska mycket värt om man gör det för väldigt många människor, uppger Tegnell i en intervju.

— Dessa data förändrar inte analyserna. Rapportförfattarna menar, felaktigt, att världens regeringar förväntat sig en massa effekter av det här läkemedlet. Delvis för att analyser inte gjorts offentliga. Men så är det inte. Vi har hela tiden vetat om att effekten är måttlig. Under pandemin gjordes en del studier i Storbritannien som visar att Tamiflu definitivt inte är sämre än vi trodde, snarare tvärtom, fortsätter han.

Ger allvarliga biverkningar

Förutom att vara i stort sett verkningslöst har Tamiflu även visat sig vara rent farligt för de patienter som brukar den. Bland annat kan läkemedlet ge problem med njurarna.

— De gav inte bättre resultat än vilken medicin som helst som du kan köpa utan att ha recept och här pratar vi om väldigt allvarliga biverkningar. Jag skulle inte skriva ut det till mina patienter, uppger Carl Heneghan, professor vid Oxford University och medlem i forskarnätverket Cochrane, i en intervju.

En miljon doser köptes in mellan 2005 och 2006 och uppges redan ha nått sitt utgångsdatum. En bedömning gjordes dock att läkemedlet har längre hållbarhet än vad som står på förpackningen och man menade att de bara behövde märkas om.

Källor:
Tamiflu nästan verkningslöst
Tamiflu biter inte på influensa


  • Publicerad:
    2014-04-10 17:30