”FÖRINTELSEN”. Att SD deltar i arrangemanget av riksdagens minnesstund för ”förintelsen” kritiseras hårt av den så kallade förintelseöverlevaren Hédi Fried. ”Jag förstår inte hur Moder Svea har sjunkit så lågt?”, frågar sig judinnan Fried.

Judinnan och ”överlevaren” Hédi Fried. Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0).

Riksdagen kommer att anordna en särskild minnesstund för den så kallade förintelsen, som kommer att hållas den 27 januari, datumet som en gång i tiden utsågs till ”Förintelsens minnesdag” av den socialdemokratiske statsministern Göran Persson.

Representanter för samtliga riksdagspartier har i år varit med i att arrangera högtidlighållandet av den judiskt-mytologiska folkmordsfantasin. Tidigare år har inte SD deltagit i planeringen, men i år står Björn Söder (SD) med bland arrangörerna, något som fått kändis-överlevaren Hédi Fried att se rött.

I en debattartikel på DN skriver judinnan:

I år händer något nytt. De överlevande som förbereder sig för en dag då de i vänners krets kan minnas sina mördade nära och kära, måste också förbereda sig för att möta representanter avlade av samma ideologier som deras föräldrars mördare. Det som aldrig tidigare hade kunnat hända, händer nu. SD är rentvättat, dags för kramar.

Freid skriver att hon gärna ”kramar” barn till de påstådda förövarna för ”förintelsen” eftersom deras föräldrar trots allt bara ”bländades av en charmig populist”. Men att SD, som hon menar står för samma ideologi som de tyska nationalsocialisterna, får delta kan hon inte acceptera.

”Men jag förstår inte hur Moder Svea har sjunkit så lågt att hon är beredd att krama dem som nu återuppväcker samma dödsbringande ideologier”, skriver Fried och undrar samtidigt om det ens finns ”plats för det kritiska tänkandet längre”.

Hon medger att SD förvisso inte är ett antisemitiskt parti, men att man är motståndare till islam, vilket enligt Fried är lika illa eftersom många av världens muslimer är araber och därmed semiter.

”Det är känslan av dejà vu som gör mig så rädd. Som ung vuxen såg jag samma normförskjutning som jag ser nu. Vi klarade inte av att hejda den då, vilket ledde till de oförglömliga fasorna vi ska minnas den 27 januari”, skriver hon vidare och avslutar debattartikeln med att hävda att man ska välja ”tolerans” före så kallad intolerans. Även om hon alltså inte tolererar Björn Söders deltagande i planeringen riksdagens ”förintelse”-ceremoni.

”Viktigt att hela riksdagen står bakom det här”
Enligt DN får Fried medhåll från Socialdemokraterna. ”Talmannen borde skämmas. Det gör jag som riksdagsledamot över detta”, skriver exempelvis riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) på Facebook och när DN ringer upp honom säger han att situationen vittnar om ”en farlig normalisering” av SD:s ”hatiska åsikter

Även Vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau (V) är kritisk.

— Jag har själv haft samma funderingar. Jag tog upp det som skäl i nätverket till att de inte skulle kunna gå med. Men jag fick förklarat för mig då att ett nätverk som har en aktivitet där talmannen ska medverka, då kan man inte neka ett parti att vara med, säger hon.

Speciellt illa tycker hon att det är med tanke på Björns Söders tidigare uttalanden om att man inte kan vara same eller jude och samtidigt svensk.

Björn Söder har också svarat på kritiken och menar att det är trist att vissa vill ”diskriminera” vissa partier och göra ”partipolitik” av den så kallade förintelsen.

— Jag har förstått att Hédi Fried, även med tanke på kritiken som hon tidigare framfört mot Ulf Kristersson, starkt ogillar Sverigedemokraterna. Jag har stor respekt för henne och det hon har gått igenom men jag tycker att det är tråkigt att hon gör partipolitik av det här, säger Björn Söder.

Att SD deltar i arrangemanget först nu beror enligt Björn Söder på att man tidigare inte ”haft tid”.

— Det är först nu som vi känner att vi är såpass många att vi har tid att engagera oss i den här typen av sidoverksamhet. Jag tycker att det är viktigt att visa upp att hela riksdagen står bakom det här, eftersom att det är en så viktig fråga, säger han.

Källor:
Hédi Fried om SD på minnesstund för Förintelsen: SD är rentvättat, dags för kramar
Björn Söder efter kritiken: ”Tråkigt att hon gör partipolitik av det här”


  • Publicerad:
    2020-01-22 13:00