INRIKES. Sverigedemokraternas nya ungdomsförbund har valt att kalla sig Ungsvenskarna SDU, vilket var namnet på ett tidigare ungdomsförbund tillhörande Moderaterna.

Tobias Andersson, ordförande i det nya ungdomsförbundet, säger att valet av nytt namn bygger på en historisk anekdot.

Moderaternas ungdomsförbund bildades 1934 under namnet Högerns ungdomsförbund men tog namnet Ungsvenskarna efter en brytning mellan ungdomsförbundet och Sveriges nationella ungdomsförbund (SNU). SNU samarbetade periodvis med nationalsocialistiska grupper och under pingsten 1938 antog gruppen ett program där de benämnde sig så som ett nysvenskt, korporativt, radikalt, nationalistiskt och socialistiskt parti.

— SNU blev ett mer fascistiskt och nazistiskt ungdomsförbund medan Ungsvenskarna blev Muf. Vi tycker att den historiska anekdoten är väldigt lämplig, säger Tobias Andersson.

Även när det gäller symbol återkopplar SDU Ungsvenskarna till Moderaternas gamla ungdomsförbund. Den nya symbolen, består av ett armborst (den så kallade Engelbrektsbågen) och två kronor, vilket är mycket snarlikt de moderata Ungsvenskarnas gamla symbol.

— Det är lite konstigt att återanvända både ett namn och en symbol som funnits tidigare, säger Jessica Ohlsson som vann ordförandestriden i det gamla SDU mot Tobias Andersson, vilket föranledde att SD-ledningen valde att bryta med det gamla SDU då de ville se Andersson som ordförande i ungdomsförbundet.

SDU Ungsvenskarna har sagt att man hade planerat att ha en presskonferens för att presentera sitt nya ungdomsförbund, men med tanke på alla skriverier i media kring att riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) åtalats för grovt skattebrott och Jimmie Åkessons svärmor i protest mot maktmissbruk i ledning lämnat partiet så kände man att det var dumt att göra det just nu.

Källa:
Här är SD:s nya ungdomsförbund


  • Publicerad:
    2015-10-03 16:05