INRIKES. Sex rasfrämlingar åtalas efter de omfattande bilbränderna i Västsverige för drygt ett år sedan.

Nu har sex rasfrämlingar åtalats misstänkta för de omfattande bilbränderna i Göteborgsområdet för drygt ett år sedan. Filmer på hur maskerade personer tände eld på ett 70-tal bilar skapade då stor uppmärksamhet i Sverige.

Nu har sex rasfrämlingar åtalats efter bilbränderna. Tre personer åtalas för grov skadegörelse och våldsamt upplopp, medan de övriga tre åtalas för medhjälp till grov skadegörelse.

”Deltagare i folksamlingen, som har varit maskerade, har uppträtt aggressivt provocerande och hotfullt. De har bland annat krossat rutor, bränt upp bilar, lagt ut hinder, tänt eld på bildäck och hotat samt kastat bangers mot personer i deras närhet”, står det bland annat i åtalet.

— Det absolut mest avgörande var att vi fick DNA-träffar på platsen. Det fanns på olika bilar och även på en del av materialet som användes för skadegörelsen, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

De åtalade som inte kunnat knytas till brottsplatserna genom DNA-träffar har i stället identifierats ”med hjälp av bland annat telefonanalyser och viss identifikation av personer med hjälp av områdespoliser”, säger Ihlbom.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Källor:
Sex åtalas efter uppmärksammade bilbränderna i Västra Frölunda
Nya Tider avslöjar: här är invandrarna som åtalas för bilbränderna i Göteborg


  • Publicerad:
    2019-09-02 19:20