Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Sju vänsterextremister dömda!

Av Redaktionen, 2014-05-21
redaktionen@nordfront.se

STOCKHOLM. Sju av åtta åtalade vänsterextremister dömdes idag för flera politiskt motiverade brott. Fem av de dömda dömdes till fängelsestraff.

Dagens dom innefattar misshandeln av de två slovakiska gästarbetarna.

Dagens dom innefattar misshandeln av de två slovakiska gästarbetarna.

Idag dömdes sju vänsterextremister från Revolutionära fronten för flera brott:

Linus Soinjoki Wallin (940422-0155) döms för tre fall av grov misshandel och ringa vapenbrott. Påföljden blir fängelse i två år. Soinjoki Wallin är sedan tidigare dömd för misshandel.

Nick Staffas (931226-2497) döms för två fall av grov misshandel, olaga hot samt förberedelse till mordbrand. Påföljden blir fängelse i ett år och tio månader. Staffas figurerar sedan tidigare i fyra avsnitt av belastningsregistret och dömdes senast 2013 för skadegörelse.

Andreas Nilsson (910117-1396) döms för två fall av grov misshandel. Påföljden blir fängelse i två år och fyra månader. Nilsson var sedan tidigare dömd för trafikförseelse.

Morad Mahmoudyan (950115-6039) döms för två fall av grov misshandel. Påföljden blir fängelse i ett år och två månader. Mahmoudyan var sedan tidigare ostraffad.

Alfred Johansson (931112-0811) döms för två fall av grov misshandel. Påföljden blir fängelse i ett år och sex månader. Johansson var sedan tidigare ostraffad.

Edvard Lundqvist (19890903-1679) döms för olaga hot. Påföljden blir villkorlig dom samt böter på 14 400 kronor. Rikemanssonen Lundqvist har sedan tidigare ringa vapenbrott, trafikförseelse, snatteri och ringa narkotikabrott på sitt samvete.

Leonardo Hiltunen Long (941012-3013) döms för olaga hot och fyndförseelse. Påföljden blir villkorlig dom samt böter på 3500 kronor. Hiltunen Long verkar vara ostraffad sedan tidigare.

Kammaråklagare Malin Arentoft menar att brottsligheten varit ”systematisk och samhällshotande”, något som tingsrätten verkar instämma åtminstone delvis i.

I ett pressmeddelande sammanfattar Stockholms tingsrätt domen på följande sätt:

Åtta personer åtalades för flera fall av grov misshandel, förberedelse till mordbrand, olaga hot m.m. Tingsrätten har ansett att fem personer gjort sig skyldiga till misshandel vid två tillfällen. Misshandeln har bedömts som grov eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att attackera målsägandena i grupp, använda tillhygge och rikta våld mot huvudet på offret.

En person döms för förberedelse till mordbrand. Han har innehaft två så kallade molotovcocktails. Några av de åtalade döms också för olaga hot bestående i att de gjort ett så kallat hembesök hos personer de ansett vara meningsmotståndare. De har skrämt målsägandena och orsakat skadegörelse genom att hugga med en yxa i dörren och spraya bl. a. ”nassesvin” på husfasaden.

Åklagaren har påstått att de flesta brotten utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form, nämligen Revolutionära frontens verksamhet. Denna bedömning har delats av tingsrätten och har medfört straffskärpning.

Rättens ordförande rådmannen Bertil Sundin har också uttalat sig om domen.

— De åtalade är inte några ”vanliga” våldsverkare. Brotten blir helt obegripliga om man inte förstår att de ingått som ett led i Revolutionära frontens verksamhet, menade Sundin.

Fallen som domen behandlar innefattar bland annat misshandeln av Daniel Spansk (SvP) och de slovakiska gästarbetarna som misshandlades av RF.


  • Publicerad:
    2014-05-21 17:26