INRIKES. Det har nu framkommit uppgifter på att jihadister använder pengar från SMS-lån och momsbedrägeri för att finansiera sina terrorresor till bland annat Syrien.

"SMS:a låna" är melodin tycker många jihadister som åker till Syrien för att kriga.

”SMS:a låna” är melodin tycker många jihadister som åker till Syrien för att kriga.

En stor del av de runt trehundra personer som rest till Syrien för att ansluta sig till den väpnade islamistiska organisationen Islamska staten har finansierat sina resor med pengar från SMS-lån och momsbedrägerier.

Enligt lånegivarna är det svårt att stoppa terroristerna från att få ett lån då man menar att det är svårt att kontrollera vad pengarna används till.

— Om man utgår från att de som gör på det här sättet, har ett uppsåt. När våra medlemmar ställer en fråga om vad pengarna ska användas till så tror inte jag att de kommer att säga att de ska använda pengarna till terrorism och brottslig verksamhet. Utan man kommer uppge något annat skäl, om man då är kreditvärdig och uppfyller alla skäl är det svårt att komma åt, säger Karl-Åke Nilsson som är ordförande för svenska Kreditföreningen.

Inrikesminister Andes Ygeman tycker att det är bekymmersamt när jihadisterna begår brott i Sverige innan de åker på sina terrorresor. Därför träffade han idag representanter från säkerhetspolisen för att gå igenom problematiken och hitta en lösning.

— Först och främst kommer jag tillsammans med finansmarknadsminister bjuda in banker och finansinstitut tillsammans med relevanta myndigheter gå igenom relevanta åtgärder för att komma tillrätta med det här, säger han.

Källa:
Regeringen vill stoppa terrorlån


  • Publicerad:
    2015-06-22 18:20