EUROPA. Centralmakten i Madrid vidtar allt fler åtgärder för att stoppa regionen Katalonien från att genomföra morgondagens planerade folkomröstning om självständighet.

I morgon söndag vill den nordliga spanska regionen Katalonien hålla sin planerade folkomröstning angående självständighet från Spanien.

De senaste veckorna har kantats av försök från Madrid att stoppa folkomröstningen. Bland annat har spansk polis spärrat av en mängd skolor som skulle göras om till vallokaler, gripit flera politiker från den regionala regeringen samtidigt som den spanska regeringen tagit kontrollen över regionens finanser för att förhindra att offentliga medel används till att genomföra den planerade omröstningen.

Nu, dagen innan den planerade omröstningen, kommer uppgifter om att spansk polis genomfört en razzia riktad mot den katalanska regeringens telekommunikationscenter. En domstol har dessutom givit polisen rätt att stoppa förberedelser av vallokaler vilket bland annat resulterat i att valsedlar beslagtagits.

Trots att Madrid anser omröstningen vara grundlagsvidrig vill en klar majoritet av de boende i Katalonien att folkomröstningen ska genomföras. Bland befolkningen, som skiljer sig från övriga Spanien framförallt språkligt men även kulturellt och ekonomiskt, är det dock enligt undersökningar en majoritet som tycker att regionen fortsatt bör tillhöra Spanien.

Källor:
Razzia inför folkomröstning i Katalonien
”Spaniens splittring är redan inledd”


  • Publicerad:
    2017-09-30 18:00