MANIPULATION. En granskning visar att nästan hälften av orden som Språkrådet lanserar som årets nyord är vänsterbegrepp som inte är särskilt folkliga eller allmänt använda.

Språkrådet presenterade nyligen en lista över 40 ord som de menar etablerats i svenskan under 2014.

En granskning av Fria Tider visar att hela 19 av de 40 orden har anknytning till ”vänsterextremism, antirasism, feminism, HBTQ eller motsvarande”.

Några av begreppen som Språkrådet lyfter fram:

  • Cisperson – en person som inte har problem med sin ”könsidentitet”.
  • Genusbudgetering  – när man gör en budget med ”genusperspektiv”.
  • Icke-binär – en person som varken är man eller kvinna (en mer biologiskt grundad variant av ”hen”).
  • Kippavandring – judisk makt-jippo där icke-judar solidariserar sig med judar genom att vandra runt med en kippa på huvudet.
  • Rasifierad – begreppet syftar på rasfrämlingar men vill få det till att raser endast skiljer sig åt rent utseendemässigt.

Det kanske mest absurda och icke-folkliga ordet som Språkrådet lanserar som ett nyord från 2014 är ”kärrtorpa”, vilket uppges vara ett verb som betyder ”göra motstånd mot spridning av nazistisk propaganda och mot nazistiskt våld”.

Fria Tider skriver:

I ett pressmeddelande beskriver Språkrådet sin lista som ”ett urval av de ord som etablerat sig i svenskan under året”. Men det är en sanning med modifikation, visar Fria Tiders granskning. En sökning i Google visar att ”kärrtorpa” aldrig tidigare har använts på webben och i nyhetsarkivet Retriever förekommer ordet endast en gång – när en vänsterextremist använder ordet i en intervju med lokaltidningen ”Årsta Enskede”.

I samma artikel krossar Fria Tider Per-Anders Jande, nyordsansvarig vid Språkrådet, när de ringer upp honom och ställer några kritiska frågor som det uppenbarligen inte var helt enkelt att besvara.

Fria Tider föreslår bland annat orden ”flyktingslott”, ”batikhäxa”, ”högbidragstagare” och ”asylentreprenör” som mer väletablerade nyord än många av orden på Språkrådets lista. Jande försvarar sig med att Språkrådet är en myndighet och inte kan ta in ord som är ”nedsättande” eller ”rasistiska”, men upptäcker sedan när han får frågan att det bara var ordet ”batikhäxa” som var lite ”nedsättande” – samtidigt som Fria Tider upplyser honom om att Språkrådet redan tagit med ordet ”blåbrun” som enligt många också är ett nedsättande begrepp.

Källa:
Statlig myndighet utser ”kärrtorpa” till årets nyord


  • Publicerad:
    2014-12-30 23:55