SPORT. Nordiska motståndsrörelsen verkar vara en känd organisation även inom fotbollskretsar.

När den populära svenska fotbollspodden Eurotalk – som diskuterar europeisk fotboll – spelades in under gårdagen kom Nordiska motståndsrörelsen på tal. Det var programledaren Björn Johnson som nämnde organisationen när han gjorde en jämförelse mellan så kallad rasism i Nordeuropa kontra Sydeuropa.

— Just att de går på norra Europa. De är oroliga för NMR här, men skjutningarna mot svarta som vi har i Italien det är inte rasism för ”rasism finns inte i Italien”, säger Johnson en timme och nitton minuter in i sändningen.

Uttalandet kan tolkas som att programledaren menar att etablissemangsmedierna i Sverige överdriver i sin enorma hets mot Nordiska motståndsrörelsen.

Bakgrunden till utspelet är att fotbollsfans i Italien återigen hamnat i pk-maffians strålkastarljus efter att några Cagliari-supportrar ska ha gjort apläten mot Inters svarte anfallare Romelu Lukaku. Som svar på detta valde Inters ultras att skriva ett öppet brev till sin anfallare där de manade honom till att inte uppvigla klubbarna mot sina egna fans på grund av ”rasistiskt beteende”, eftersom det skulle leda till kollektiv bestraffning av publiken. Interfansen menade också att Italien inte har ett problem med rasism, vilket i stället norra Europa ska ha, vilket föranledde Björn Johnsons uttalande.

Den händelse som programledare Johnson tar upp – där en italiensk man sköt sex afrikaner – inträffade i februari 2018. Något som han dock glömmer att nämna är att skjutningen inträffade efter att en 18-årig italienska mördats och styckats av en nigerian.


  • Publicerad:
    2019-09-10 19:15