FOLKUTBYTET. Ikväll kommer ett nytt reportage från Uppdrag Granskning som handlar om en svensk kvinna med psykisk sjukdom som vräks från sitt hem. Samtidigt byggs det i vårt land villor åt främlingar som kommit genom massinvasionen.

Kvällens Uppdrag Granskning handlar om psykiskt sjuka Marika Sellgren, 58, som vräks och hamnar på gatan. Skärmbild: SVT.

Kvällens Uppdrag Granskning handlar om 58-åriga Marika Sellgren som i februari vräktes från sitt hem efter konflikter med grannar och socialtjänsten. Hon har hela sitt liv haft olika psykiatriska diagnoser med bland annat ångest och depressioner och tidigare levt i flera år som hemlös.

Detta var tredje gången hon vräktes och hamnade på gatan.

Marika har genom sin psykiska sjukdom svårt att klara av det vardagliga livet. Enligt ett läkarintyg kan hon inte förändra sitt beteende och påverka det som händer. Hon har haft problem med grannar som klagar på skrik och bråk i hennes lägenhet.

Marika har uppgett att hon har ångest och mardrömmar från åren i hemlöshet.

Hon har haft hjälp av boendestöd från kommunen, men det avslutades av socialtjänsten när hon mådde som sämst, med hänvisning till att hon skulle vara ett ”arbetsmiljöproblem”.

— Jag trodde att jag skulle få bo här i lugn och ro i resten av mitt liv, efter att ha levt som ett jagat djur. Det blev inte så, sade Marika när hon lämnat lägenheten för sista gången.

Före vräkningen fick Marika hjälp från ideella resurser för att ansöka om ett stödboende. Detta avslogs dock från socialtjänsten då man ansåg att hennes hjälpbehov inte var tillräckligt stort.

— Jag håller med om att det låter konstigt, och socialtjänsten måste hitta olika sätt att ta sig in i ärenden och hjälpa personer. Socialtjänsten har ju aldrig som målsättning att stänga ute folk från vår hjälp, säger Mats Fors, enhetschef på Södermalms stadsdelsförvaltning.

Efter vräkningen fick Marika plats på ett härbärge utanför Stockholm som hon fick dela med missbrukare, trots att hon själv inte har något missbruk.

Efter att Uppdrag Granskning intervjuat socialtjänsten om Marikas situation så har hon fått flytta till ett korttidsboende i centrala Stockholm.

Programmet om Marika sänds kl 20.00 ikväll i SVT1. Det går även att se på SVT Play från kl 12.00.

Samtidigt som svenskar av olika skäl vräks från sina hem så byggs det nya villor åt främlingar som genom massinvasionen bosatt sig i vårt land.

I Genarp i Lunds kommun påbörjades i slutet av 2018 byggandet av 16 parhus med 32 lägenheter som skulle vara klart för inflyttning i maj-augusti 2019.

Främlingar får bo i nybyggda villor i vårt land. Skärmbild: Lunds kommuns hemsida.

Boendet byggdes direkt åt så kallade ”nyanlända flyktingar”, och man har även ordnat med etableringsprogram och olika integrationsåtgärder så att migranterna ska kunna ta del av kommunens och föreningslivets olika aktiviteter.

— Att skapa fler bostäder åt nyanlända är en viktig del i arbetet för att bidra till en ökad integration. För Riksbyggen, som är en långsiktig samhällsutvecklare, vill vi vara med och skapa förutsättningar för att fler nyanlända familjer kan få en bostad och en bra start på sitt nya liv i Sverige, säger Carl-Johan Hansson, chef affärsområde Fastigheter Riksbyggen.

Källor:
Här vräks Marika Sellgren från sitt hem – för tredje gången
Nu är bostäderna i Genarp snart inflyttningsklara!


  • Publicerad:
    2019-09-04 09:10