Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

SVT gör om Pippi Långstrump – tar bort “rasismen”

Av Redaktionen, 2014-09-29
redaktionen@nordfront.se

POLITISK KORREKTHET. Först var det Pippi Långstrump-gardinerna som uppfattades som rasistiska så dessa slutade att säljas. Nu är det Pippi Långstrump-filmerna som är för rasistiska och kommer därför att att klippas om.

Pippi Långstump

Pippi Långstrump

Nordfront har tidigare skrivit om hur Astrid Lindgrens värld valt att sluta sälja gardiner med ett motiv som visar Pippi Långstrump och två negerbarn som viftar med stora blad.

Nu är mediahetsen igång igen men denna gång handlar det om Pippi Långstrump-filmerna. SVT har valt att klippa om vissa scener i filmerna som kan uppfattas rasistiska. Bland annat kommer scenen då Pippi Långstrump refererar sin far som ”negerkung” att klippas om så att man bara hör henne säga ”kung”. Även scenen då Pippi leker kines och drar i huden vid ögonen för att få dem att bli smalare ska ha klippts om för att undvika att folk ska känna sig kränkta.

— Vi ser att målgruppen är barnpubliken och vi tror att det kan upplevas sårande eller nedsättande för barn som ser och hör det här, säger Paulette Rosas Hott, försäljningschef för program och licensiering på SVT.

Saltkråkan AB som de som förvaltar Astrid Lindgrens rättigheter  och som har godkänt de ändringar som gjorts i filmerna. Nils Nyman, vd på Saltkråkan AB, säger till SVT att han inte tror att Astrid Lindgren skulle ha något emot ändringarna.

— Min uppfattning är att hon skulle säga: ”Absolut, det här gör inte historien sämre och det finns en chans att folk tar illa upp”. Hon var väldigt noga med att man inte rörde i hennes verk, men också väldigt pragmatisk när det behövdes, säger Nyman.

Den omklippta versionen av Pippi Långstrump kommer att sändas i december i Barnkanalen.

Källor:
SVT tar bort rasismen från Pippi Långstrump
SVT tar bort rasismen ur Pippi Långstrump


  • Publicerad:
    2014-09-29 10:35