FOLKUTBYTET. På grund av att Afghanistan just nu bedöms vara farligare än normalt har alla utvisningar till landet stoppats tillfälligt.

”Barnen” får stanna i Sverige ett tag till.

Sveriges ambassad i Afghanistan har beslutat att tillfälligt stoppa alla utvisningar till landet då man menar att säkerhetsläget försämrats. Man får även medhåll av Säpo.

– Säkerhetsläget i Kabul just nu är sådant att personal från ambassaderna kan inte riktigt ta sig ut till flygplatsen på ett enkelt sätt och kan inte möta våra återvändare när vi kommer, säger Patrik Engström, nationell chef på Säkerhetspolisen.

Bakgrunden till beslutet är den attack som skedde mot Röda korsets lokaler i staden Jalalabad där sex personer dödades. Enligt utrikesdepartementet håller ambassaden fortsatt öppet. Patrik Engström menar dock att inga generella verkställighetshinder finns för utvisningar till Afghanistan.

– Vi följer den säkerhetsbedömning som görs i Kabul och när möjligheten finns att återuppta verkställighetsarbetet så kommer vi göra det. Det kan handla om dagar, säger Engström till Sveriges Radio.

Källa:
Faror i Kabul stoppar utvisningar


  • Publicerad:
    2018-02-02 18:30