USA. Donald Trump kommer att göra sin första utlandsresa som president om två veckor. Första stoppet på resan blir Israel där bland annat “fredslösningar” i Mellanöstern ska diskuteras.

Donald Trump och Benjamin Netanyahu.

Donald Trump åker om två veckor på sin första utlandsresa sedan han tillträdde som USA:s president. Turen går till Italien och G7-mötet på Sicilien men dagen innan stannar Trump i Israel för att möta landets premiärminister Benjamin Netanyahu.

Med på resan till Israel kommer också Trumps dotter Ivanka Trump och hennes judiske make Jared Kushner, som även är en av Trumps allra närmaste rådgivare.

Jag är hedrad att kunna acceptera inbjudan från premiärministern under mitt första besök till Israel som president, säger Trump i en kommentar och fortsätter:

— Vi kommer att understryka behovet av att ytterligare stärka det amerikanska och israeliska partnerskapet, vilket har varit en stor framgång under många år.

Tanken är att man under besöket i Israel ska diskutera fredslösningar” i Mellanöstern och då främst gällande den tvåstatslösning mellan Israel och Palestina som USA tidigare förespråkat och som även har varit Trumps hållning i frågan fram tills nyligen då han tvärvände efter ett besök från Netanyahu i Vita huset tidigare i år.

— Jag tittar på en tvåstatslösning och en enstatslösning och jag gillar den som båda parterna gillar, sade Trump under en gemensam presskonferens efter Netanyahus besök.

För några dagar sedan hade Trump även Palestinas president Mahmoud Abbas på besök i Vita huset och efter besöket twittrade Trump att det hade varit en ”ära” att ha honom på besök och att han hoppades på att mötet skulle kunna bidra till att föra fredsförhandlingarna framåt. Den tweeten raderades dock sedan från Trumps Twitterkonto.

Källa:
Trump besöker Israel på sin första resa


  • Publicerad:
    2017-05-09 06:00