Tyska valet Den jämna ställningen efter vallokalsundersökningen mellan socialdemokraterna SPD och konservativa blocket CDU/CSU har fått båda sidor att utropa sig till segrare.

Ställningen i tyska valet är hittills jämnare än de flesta bedömare förväntat sig. Socialdemokraten Olaf Scholz knappar in allt mer på kristdemokraten Armin Laschet.

Det går därför ännu inte att förutse vem som efterträder Angela Merkel som förbundskansler.

De hyllningar som utbröt när 25 % dök upp för socialdemokraterna SPD på deras valvaka tystnade när samma siffra visade sig för så kallat konservativa CDU/CSU.

Den siffran stämmer överens med resultatet från opinionsundersökningar och är en ökning med flera procentenheter jämfört med senaste valet.
Kristdemokraterna CDU ser ut att göra sitt hittills sämsta val.

Ledaren Laaschet bedöms ändå ha möjlighet bli ny förbundskansler.
I årets val har närmare 50 procent av tyskarna poströstat. Därför ses vallokalsundersökningen som mindre tillförlitlig än vid tidigare val.

Det så kallade vänsterblocket har gått framåt i årets val. Såväl SPD som De Gröna ökar kraftigt. Om man jämför med valet 2017 går CDU/CSU rejält bakåt.

Scholz och Laschet munhuggs om vem som ska få bilda regering

Kristdemokraterna har inte desto mindre med all önskvärd tydlighet klargjort att man inte tänker släppa fram SPD till regeringsbildning.

Redan kort efter presentationen av vallokalsundersökningen framträdde CDU-ledaren Laschet i sällskap med Angela Merkel på partiets valvaka och hävdade att uppdraget att bilda regering måste tillfalla honom:

— Väljarna har givit oss i uppdrag att se till att det inte blir en vänsterregering, dundrade Laschet och fortsatte:

— Vi kommer därför att försöka bilda en regering som överbryggar motsättningarna och håller samman Tyskland.

Olaf Scholz kontrade på SPD:s valvaka:

— Väljarna har klargjort att de vill ha en förändring och att de nu vill ha en förbundskansler som heter Olaf Scholz.

Förbundskanslerposten kommer gå till den av de två som är mest framgångsrik i bildandet av en koalitionsregering. Den jämna ställningen gör det omöjligt att förutspå vem som kommer få pröva först.

Scholz och Laschet tror båda två att en ny regering kommer kunna bildas innan jul, något som The Guardians skribent tror är väl optimistiskt.

Politiska bedömare överlag är överens om att det i år kan dröja veckor till månader innan en ny regering och ny förbundskansler kan utses.

Nordfront återkommer med en bredare analys av det tyska valet.