UKRAINA Har långtgående planer på att stämma grannländerna för importförbudet av Ukrainska varor. Polen hävdar att man såg till sina egna intressen.

Ukraina planerar att stämma Polen, Ungern och Slovakien i Världshandelsorganisationen (WTO) på grund av förbud mot ukrainska jordbruksprodukter, enligt Reuters.

Stämningen kan skickas ”inom en snar framtid”, sade en högt uppsatt tjänsteman, och följde på ett beslut av de tre länderna som gränsar till Ukraina att förbjuda import av landets viktigaste exportvaror.

Tidningen Politico hade tidigare på måndagen citerat den ukrainska handelsrepresentanten Taras Kachka och sagt i en intervju att Kyiv planerade att stämma de tre länderna.

Restriktioner som infördes av Europeiska unionen i maj tillät Polen, Bulgarien, Ungern, Rumänien och Slovakien att förbjuda inhemska försäljningar av ukrainskt vete, majs, raps och solrosfrön, samtidigt som de tillät transit av sådana varor för export till andra länder.

Polen, Slovakien och Ungern meddelade egna restriktioner för import av ukrainska spannmål på fredagen efter att den verkställande Europeiska kommissionen beslutade att inte förlänga sitt förbud mot import till Ukrainas fem EU-grannar.

Warszawa, Bratislava och Budapest säger att de agerar i sina ekonomiers och sina lantbrukares intressen.

Den polska jordbruksministern Robert Telus sade att Warszawas förbud omfattar fyra spannmål, men det utvidgades också till att inkludera måltider från dessa spannmål: majs, vete och raps.

Nyhetsbyrån PAP citerade Radoslaw Fogiel, ordföranden för Polens parlamentariska utrikesutskott, och sade att Ukrainas beslut att stämma skulle ”få dåliga konsekvenser i Polen” och att Ukraina borde vara medveten om detta.

— Vårt beslut är inte riktat mot Ukraina, det dikteras av skyddet av den polska bonden och Polens intressen, sade han.

EU:s förbud upphörde på fredagen efter att Ukraina sagt att man skulle vidta åtgärder för att skärpa kontrollen av exporten till grannländerna.

Kachka sade att Kyiv var redo att ”ta på sig ansvaret att säkerställa att export från Ukraina inte skapar någon tsunami i grannländerna” och skulle införa ett system med ”realtids” exportlicenser för spannmål.