INTERNATIONELLT. Ungern har valt att inte längre delta i Eurovision Song Contest, den europeiska varianten av Schlagerfestivalen, på grund av tävlingens starka kopplingar till homolobbyn. ”Ungern skämmer ut sig”, kommenterar Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

At the 2019 Eurovision Song Contest Grand Final Dress Rehearsal

Det ungerska tv-bolaget MTVA, som sägs vara närstående Viktor Orbans nationalkonservativa regering, har beslutat sig för att dra sig ur nästa års upplaga av Eurovision Song Contest (ESC). Anledningen är att den europeiska tävlingen, som av oklara skäl även innefattar Israel, har för starka kopplingar till homolobbyn.

Den ungerska sajten index.hu har citerat källor inom MTVA som kort och gott konstaterar att ESC är ”för bögigt” för Ungern. Detta har dock tillbakavisats av Viktor Orbáns talesperson Zoltán Kovács på Twitter, skriver Guardian.

I Ungern välkomnar man dock beslutet.

— Jag välkomnar beslutet, inklusive ur ett perspektiv för mental hälsa, att Ungern inte kommer att delta i denna homosexuella flottilj som den här internationella musiktävlingen har reducerats till, säger András Bencsik, chefredaktör för ett regeringsvänligt magasin som har kopplingar till tv-kanalen MTVA.

Sveriges så kallade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kommenterar det hela med att Ungern ”skämmer ut sig”:


Källa:
Ungern hoppar av Eurovision: ”För bögig”


  • Publicerad:
    2019-11-28 19:00