INRIKES. HPV-Vaccinet Gardasil tros ligga bakom 170 fall av allvarliga biverkningar hos svenska flickor. Trots detta stoppar Läkemedelsverket sin egn expert från att utreda eventuella biverkningar.

Kaliber i P1 har avslöjat att livmoderhalscancervaccinet Gardasil som finns i det allmänna vaccinationsprogrammet inte har har genomgått den säkerhetsstudie som Läkemedelsverket har utlovat.

På grund av att många varit oroliga efter de biverkningar som kom av svininfluensavaccinet Pandemrix utlovade Läkemedelsverket en noggrann utredning av eventuella biverkningar som kunde komma efter Gardasil. Trots att Läkemedelsverket lovat att utreda biverkningarna har de nu valt att stoppa sina experter från att genomföra utredningarna.

I EU finns det runt 11 000 misstänkta fall av biverkningar efter Gardasil inrapporterade, varav 170 allvarliga biverkningar har rapporterats i Sverige sedan 2012.

Källa:
Om en utlovad granskning som aldrig blev av: ”Om vi inte tar människors oro på allvar så förlorar de förtroendet för vaccinet”


  • Publicerad:
    2015-11-05 17:45