INTERVJU. Systemets version om vad som hände i Kärrtorp den 15 december är vid detta laget välkänd. Men vad hände egentligen? Vi har tagit kontakt med Martin Saxlind som deltog för att ta reda på svaret, samt prata lite om efterspelet.

kärrtorp-2

Hej! Hur är det med dig?
Hej! Jo tack, det är förhållandevis bra. Det är lite stressigt bara, det är mycket saker att ta tag i på samma gång just nu när man varit borta från allt ett par dagar.

Men det är skönt att vara utom systemets förvar igen åtminstone?
Ja, det är det!

Jag inleder med paradfrågan då, vad var det nu egentligen som hände förra söndagen?
Antirasister demonstrerade för att de inte gillar yttrandefrihet och ville stoppa Motståndsrörelsens ökade aktivism i Stockholm. En grupp aktivister från Motståndsrörelsen gick till platsen för att demonstrera mot antirasisterna och visa att vi inte tänker vika oss.

Motståndsrörelsen gick in på torget och då kastade antirasisterna en eller flera flaskor mot våra aktivister. Angreppet möttes med en motoffensiv och Motståndsrörelsen drev bort poliserna som stod emellan och röck svarta fanor ur händerna på kommunistpacket på plats.

Efter ett tag fick polisen förstärkning och samlade sig tillsammans i vänsterextremisternas front och motade bort Motståndsrörelsens aktivister från torget genom att gå till attack med pepparspray och batonger. Trots att många av Motståndsrörelsens aktivister skadades av polisens attack lyckades man driva bort en större grupp vänsterextremister som rundade ett hus och försökte attackera bakifrån. Motståndsrörelsen vann alltså de öppna konfrontationerna med extremvänstern som polisen inte var inblandad i.

Efter att situationen spårat ur och de ansvariga på plats konstaterat att vi inte hade något mer att vinna på att stanna och slåss med polisen togs beslut om reträtt. Tillbaka på samlingsplatsen dök polisen upp igen och höll kvar alla på platsen för visitation och arrestering.

Du säger att ”Motståndsrörelsen vann alltså de öppna konfrontationerna med extremvänstern”, detta trots att en av våra blev knivhuggen?
Med vinst menar jag att motståndarna backar eller flyr, vilket rödingarna gjorde alla de gånger när de inte hade uppbackning av polisen.

Ok. Det hela var alltså ingen på förhand planerad attack på ”antirasisternas” demonstration då?
Nej. Men vi var medvetna om att vårt intåg på torget skulle kunna framkalla våldsamma reaktioner.

Stämmer svenskfientlig medias version att ni attackerade barn och pensionärer utan någon pardon?
Nej, jag såg inte ens några barn och pensionärer på plats. De eventuella barn och pensionärer som var på plats höll sig nog väldigt långt bak och de som blev ”attackerade” var sådana som själva valde att slåss.

Jag vet att ni alla gripna är misstänkta för våldsamt upplopp. Har de motiverat för er på något sätt vad de menar med det och varför ni är misstänkta för det?
De menar att alla som är misstänkta ”tillsammans och i samförstånd med ett 40-tal andra personer angripit en antirasistisk demonstration i Kärrtorp”. Sedan är jag misstänkt för andra brott också har jag informerats om, men det kan vara en bluff från förhörsledarens sida i ett försök att lura mig till att erkänna det ”våldsamma upploppet”.

Hur blev du behandlad av polisen på plats och under tiden som anhållen?
Förhållandevis okej får jag nog lov att säga även om journalister på andra tidningar än Nordfront nog hade lipat för mindre. Polisen betedde sig dock mindre begåvat vid gripandet då exempelvis samma personer visiterades på samma sätt vid fyra olika tillfällen innan vi kördes vidare till polisstationer och allt vad det nu var folk blev inlåsta på.

När du satt inlåst i cellen och antagligen fick mycket tid att grubbla, kunde du ana att det skulle bli ett så djävulskt mediadrev?
Ja, jag anade faktiskt att media skulle slå upp det hela rätt så stort. Detta då det dels gick rätt så våldsamt till och dels då incidenten ganska lätt kan vinklas till att det hela var vårt fel eftersom vi för ovanlighetens skull agerade motdemonstranter och sökte upp våra antagonister.

Kändes det redan där och då som du varit med om något historiskt?
Ja, det kändes att det var något speciellt som hade hänt. Ingen annan nationell organisation kan ställa ett 40-tal aktivister med den mentalitet våra aktivister hade i söndags på gatan i Stockholm. Det var en styrkedemonstration och jag tror att vi kommer att fortsätta att växa i Stockholm.

Jo redan nu kan jag intyga att flera människor hört av sig på olika vis och uttryckt sitt gillande. Vad var det första du gjorde när du blev frisläppt?
När jag kom ut möttes jag av kamrater som släppts från polisstationen innan mig. Eftersom polisen rånat de flesta av oss på våra skor så gick vi och köpte nya. Senare sammanstrålade vi med kamrater som suttit inlåsta på andra håll i Stockholm och åkte därefter gemensamt till häktningsförhandlingarna som skulle hållas för de tre kamrater som systemet ville behålla i sitt förvar. På kvällen bedrevs aktivism i form av banderolluppsättningar innan vi övernattade hos en kamrat.

Föredömligt att komma igång med aktivismen direkt! Vad tänkte du när du hörde talas om att nationella insatsstyrkan gett sig på familjen Hagberg?
Jag blev både arg och äcklad av sättet som Johanna och barnen behandlades på. Jag antar att syftet med att gå på familjen så hårt är att avskräcka Emil från att fortsätta kampen. Men jag vet att det där bara kommer att göra honom mer motiverad till att kämpa vidare när han kommer ut. Inte heller tror jag att Johanna kommer påverkas nämnvärt av det hela.

Kommer du själv att lägga ner ditt engagemang nu då?
Nej. Förtryck, motgångar och prövningar svetsar oss bara samman allt hårdare och gör Motståndsrörelsen starkare!

Vad tänker du om de människor som landet över demonstrerat mot högerextremt våld, för mångfald och bla bla bla i dagarna?
Jag tycker att det är en motbjudande samling hycklare och opportunister.

Något övrigt att tillägga?
Jag tycker att det här är ett väldigt bra tillfälle för ännu ej organiserade personer att äntligen ta steget och gå med i Motståndsrörelsen för att visa att systemets hetskampanjer bara får oss att växa!

Stort tack Martin Saxlind och god jul!


  • Publicerad:
    2013-12-23 12:38