INRIKES. Efter att Vellinge kommun fått klarecken att införa en lokal inskränkning i ordningslagen för att förbjuda tiggeri vill Vänsterpartiet i Österåker införa ett lokalt demonstrationsförbud för Nordiska motståndsrörelsen. ”Nazismen är ingen åsikt, det är ett brott som också stör ordningen i vår kommun”, skriver Francisco Contreras, gruppledare för Vänsterpartiet i Österåker, i en motion.

Francisco Contreras (V) vill förbjuda oppositionella yttringar i det offentliga rummet med hänvisning till ordningslagen. Foto: Facebook.

Efter en lång strid med motstånd från alla instanser fick Vellinge kommun slutligen rätt att införa ett lokalt tiggeriförbud enligt ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen tidigare i veckan.

Beslutet har upprört många folkmordsvurmare eftersom förbudet framförallt kommer att drabba zigenare från Östeuropa som enligt förbudet inte längre kommer att kunna tigga på de bästa platserna i kommunens centrala delar.

En som dock valt att försöka använda avgörandet för att tysta politisk opposition är Francisco Contreras, som är gruppledare för Vänsterpartiet i Österåker.

I en motion till kommunfullmäktige skriver Contreras:

Nu när Högsta förvaltningsdomstolen i en dom ger kommunerna rätt att införa förbud i den lokala ordningsstadgan finns alla förutsättningar för att Österåker ska införa ett lokalt förbud för nazistiska marscher och torgmöten.

Trots att demonstrationer – till skillnad från tiggeri – skyddas i grundlagen menar Contreras att domen ”stärker det kommunala självstyret och att varje kommun nu ges rådighet över det offentliga rummet”, vilket han anser bör användas för att försöka förhindra oppositionella opinionsyttringar.

Han menar i motionen att ”nazismen i Sverige har blivit allt mer utbredd” och att ”nazistiska marscher och torgmöten” har blivit ett ”störande moment” för kommuninvånarna i Österåker.

”Nazismen är ingen åsikt, det är ett brott som också stör ordningen i vår kommun”, hävdar Contreras i motionen och skriver att oppositionella yttringar i det offentliga rummet ”inte sällan” leder till ”nedskräpning och förstörelse”.

— Vi pratar inte om vanliga politiska torgmöten utan nazister. De marscherar fast det är väldigt lite utrymme här på torget i Åkersberga centrum. Det brukar inga av våra partier göra, det är inte så man gör. Och den information de delar ut är väldigt tydlig gällande rasism och hets mot folkgrupp, säger Contreras till Expressen.

Därför förordar han att kommunen – i enlighet med avgörandet från Högsta förvaltningsdomstolen – inför ett lokalt förbud för nationalsocialistiska demonstrationer och torgmöten.

Francisco Contreras (V) motion, som han spritt i lokala medier. Klicka för större bild.

Källa:
V vill införa ett lokalt förbud mot nazister


  • Publicerad:
    2018-12-21 12:00