MUSIK. Denna vecka vill Nordfront önska våra läsare en glad midsommar och sommarsolstånd med låten ”Summer soltice” av det danska neofolkbandet :Of The Wand & The Moon:.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

:Of The Wand & The Moon: är ett danskt neofolkprojekt bestående av Kim Larsen och diverse gästartister. Musiken är oftast akustisk, mörk och nedtonad med filosofiska texter om kärlek, död, sorg och förlust blandat med teman som germansk kultur och hedendom. Enligt Larsen är hans främsta inspirationskällor till musiken ”alkohol, runor och misantropi”.

I det första avsnittet av podden Urkult lyfte vi upp :Of The Wand & The Moon: som en av de mest essentiella neofolkakterna som finns och framförallt det sista fullängdsalbumet The Lone Descent, som släpptes 2011. Min Urkult-kollega Ulf Larsson beskrev The Lone Descent som ”höjdpunkten av nordisk melankolisk kultur”.

Nyligen överraskade också Kim Larsen fansen med att släppa dubbelsingeln Tained Tears med löfte om ett kommande fullängdsalbum, det första på nio år.

Låten Summer Solstice kommer från albumet Sonnenheim som släpptes 2005. Den handlar om sommarsolståndet, dess firande och magiska betydelse. Midsommar, eller sommarsolstånd, är en av de absolut äldsta högtiderna vi har i Norden och har firats på olika sätt i hela Europa sedan förhistoriska tider.

Jag tycker delvis att mycket av den svenska midsommarkulturen har kommit att fokusera väldigt mycket på blågult flaggvifteri med små grodorna, landskapsdräkter och sill. Det nationalromantiska midsommarfirandet är på inget sätt dåligt – och defintivt att föredra framför det ännu mer moderna koasfyllefirandet – men ibland känns det som att vi nordbor har glömt lite av denna högtids mer magiska och trolska aspekt.

Näst efter julen julen, vintersolståndet, har midsommar, sommarsolståndet alltid varit en av de absolut viktigaste högtiderna i Norden. Kristnandet av våra länder stoppade inte våra förfäder från att genomföra magiska ritualer och tro att övernaturliga väsen var särskilt aktiva denna natt. Det var inte för än upplysningsidéerna, det urbana livet och rationalismen slog sina klor i folket som fruktbarhetsriter och en känsla av kontakt med en mytologisk skuggvärld fick ge vika för lek, dans och fest.

Även en ”modern” och rationell människa kan fängslas av magin i en trolsk midsommarnatt. Målning: ”Älvalek” av August Malmström (public domain).

Personligen har jag dock alltid tilltalats mest av den magiska, snarare än den festliga delen av denna högtid. Och vare sig man tror på detta eller avfärdar det som vidskeplighet anser jag att någon form av kontakt med det mytologiska är stärkande för både individ och folk. Just :Of The Wand & The Moon:s midsommarnattsvisa tycker jag fångar detta betydligt bättre än vad någon annan midsommarsång kan.

Låttext:

Summer solstice your hand in mine
Summer solstice so divine
A pledge to keep to sun above
A pledge to you my love

Summer solstice glorious and golden
Summer solstice fertile and gilden
A homage to life in all it’s bloom
Circle of the sun rekindle the fire

Summer solstice your hand in mine
Summer solstice here in Sonnenheim
A pledge to keep to sun above
A pledge to you my love


  • Publicerad:
    2020-06-19 20:00