PENDELSTREJKEN Tågföretaget MTR stämmer 73 strejkande lokförare till Arbetsdomstolen och begär ett skadestånd på 6 000 kronor per person, vilket är dubbelt så mycket som det normala skadeståndet. MTR begär nu ett interimistiskt beslut om att lokförarna ska återuppta arbetet omedelbart.

MTR stämmer lokförarna till Arbetsdomstolen på grund av den vilda strejken som har drabbat pendeltågstrafiken i Stockholmsområdet, rapporterar tidningen Arbetet.

Tågföretaget kräver ett interimistiskt beslut som förklarar strejken otillåten och ålägger lokförarna att omedelbart återuppta arbetet. MTR hävdar att det finns ett gällande kollektivavtal, vilket innebär att fredsplikt råder, och att strejken inte har beslutats av fackförbunden Seko eller ST.

Strejken, som pågår sedan ett par dagar tillbaka och har drabbat 400 000 resenärer dagligen, har orsakat betydande skada, enligt MTR. Tågföretaget väntar sig att betala stora viten till region Stockholm på grund av den inställda trafiken. För att minimera effekterna för resenärerna har MTR begärt att Arbetsdomstolen ålägger lokförarna att återgå i arbete.

MTR kräver också att de 73 lokförare som namnges i en bilaga till stämningen ska betala skadestånd på 6 000 kronor var. Tågföretaget anser att den summa som normalt brukar gälla vid vilda strejker, 3 000 kronor per person, inte räcker för att täcka de stora skador som strejken har orsakat.

Seko, som organiserar lokförarna, krävdes också på skadestånd i stämningen, men MTR drog senare tillbaka detta krav. Även fackförbundet ST är en del av stämningen, men inga skadeståndskrav riktas mot dem.

Lokföraren Loa Friman säger till Sekotidningen att stämningen var väntad och att de kommer att fortsätta strejka till och med onsdag om inte Arbetsdomstolen ålägger dem att återgå i arbete innan dess.