PRESIDENTVALET I USA. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har upprepade gånger sagt att det amerikanska valet är ”riggat” till hans rival Hillary Clintons fördel. En ny undersökning visar att Trumps mantra fått fäste i en stor del av den amerikanska befolkningen.

trump

Republikanernas Donald Trump har under den senaste veckan flertalet gånger sagt att presidentvalet är ”riggat” av media, som enligt honom tar tydlig ställning för demokraternas Hillary Clinton. Han menar även att opinionsundersökningar inför valet är uppgjorda.

Att Trump talat så mycket om detta verkar nu ha påverkat delar av USA:s väljarkår. Så pass många som 41 procent av dem tror nämligen att valprocessen kan vara uppgjord i förväg till Clintons fördel. Siffrorna skiljer sig tydligt åt mellan de olika partierna, där 73 procent av republikanerna inte litar på valförrättandet samtidigt som samma siffra hos de demokratiska väljarna endast ligger på 17 procent.

Trump har i amerikansk massmedia under den senaste veckan blivit anklagad för att ha kysst och tafsat på en mängd kvinnor, något som den republikanske presidentkandidaten hävdar inte stämmer. Detta mediala ”avslöjande” kom i samma veva som Wikileaks släppte mejl som visade att Hillary Clinton bland annat håller möten med internationella banker och konspirerar för att sälja ut USA:s självständighet.

Som svar på medias attacker höll Trump i torsdags ett brandtal mot bland annat media, där han menade att alla som utmanar den makt som de understöder och är en del av kommer att attackeras av dem.

— De kommer attackera dig, de kommer att förtala dig, de kommer försöka förstöra din karriär och din familj, sa han och fortsatte:

— De kommer ljuga, ljuga, ljuga, och sedan kommer de att göra värre saker än så. De kommer att göra vad som än är nödvändigt.

En retorik och ett budskap som alltså fler och fler amerikaner tagit till sig på sistone.

Källa:
41% of voters think election could be ‘stolen’ from Trump: Poll


  • Publicerad:
    2016-10-17 20:40