EU EU-parlamentet har röstat igenom ett förslag om att införa ”transnationella listor” vid EU-val.

När det genomförs EU-val röstar medborgare i alla medlemsländer fram de representanter som man vill ha som ledamöter i EU-parlamentet. De olika länderna genomför valen på olika dagar, röstningsåldern varierar och alla röstar på partier som är verksamma i sitt eget land.

Detta vill EU-parlamentet ändra på. Dess konstitutionsutskott skriver i en rapport att man vill förvandla EU-valen ”till ett enda EU-val, […] i motsats till 27 separata nationella val, vilket är det sätt som EU-valen är organiserade i dag”.

Parlamentet vill alltså göra om vallagen i hela unionen så att det ska genomföras på samma sätt i alla medlemsländer. Något som av EU-parlamentarikern Jessica Stegrud (SD) beskriver som en ”federalisering”.

I ett inlägg på Twitter skriver hon att reformationen har röstats igenom av EU-parlamentet.

Transnationella vallistor

En av de förändringar som alltså ska genomföras är att man inför en valkrets som innefattar hela EU. Medborgare ska alltså kunna rösta på 28 politiker som inte ska representera sitt respektive land, utan bara EU.

Konceptet har tidigare beskrivits i en artikel i European Times, som har författats av Europaparlamentet:

Europeiska politiska partier eller koalitioner av nationella partier skulle kunna föreslå transnationella listor med kandidater som leds av deras föredragna kandidat till ordföranden för Europeiska kommissionen. Det bör finnas en geografisk balans i transnationella listor genom att inkludera kandidater från stora, medelstora och mindre länder i omväxlande ordning.

Förslaget säger också att huvudkandidater ska kunna ställa upp i alla medlemsländer på de EU-omfattande listorna, vilket gör att väljarna kan rösta på sin föredragna kandidat till kommissionens ordförande.

Europaparlamentet

Vid ett EU-toppmöte 2018 kom medlemsländernas statschefer överens om att det nya systemet ska vara på plats inför EU-valet 2024.

Samma regler vid alla val

EU kommer också att införa regler om att EU-valet ska ske på samma dag i alla medlemsländer, den 9 maj på den så kallade ”Europa-dagen”. Alla EU-medborgare över 16 år föreslås ha rösträtt.

EU-länderna behöver också säkerställa att det ”råder jämställdhet i listorna”, antingen genom att alternera män och kvinnor i vallistan, eller genom kvotering.