VÄNSTEREXTREMISM Linus Wallin som tidigare i år ledde attacken mot två personer efter en demonstration mot coronarestriktioner vill inte möta sina fiender öga mot öga i rätten.

AFA-ledaren Linus Erik Soinjoki Wallin har en lång bakgrund inom den vänsterextrema rörelsen i Sverige och är ett bekant namn för långvariga läsare av Nordfront. Det var han som för åtta år sedan bidrog till Revolutionära frontens undergång genom att hans okrypterade chattloggar föll i polisens händer, vilket ledde till att flera ledande vänsterextremister dömdes till långa fängelsestraff.

Efter att Wallin själv avtjänat sitt fängelsestraff har han fortsatt vara aktiv inom den så kallade autonoma vänstern. Bland annat har han varit involverad i att arrangera vänsterextrema spelningar. Han har också engagerat sig inom den idag mer löst organiserade AFA-rörelsen och kunnat inta en ledarroll där, trots den stora skada han tidigare ställt till med.

Detta framkom bland annat i våras när Wallin ledde cirka fem AFA-aktivister under en attack mot två personer som deltagit i ”Tusenmannamarschen” i centrala Stockholm. På kommando från Wallin attackerade AFA-gruppen de två personerna som Wallin följt efter och identifierat som meningsmotståndare.

Nojig inför rättegången

För att ha lett detta planerade överfall kom Wallin att bli åtalad för två fall av misshandel. Rättegången var tänkt att hållas den 30 november, men Wallin fick kalla fötter då han ska ha hört att det kunde komma nationella på rättegången. I ett mejl till Stockholms tingsrätt skriver Wallins advokat, Kenneth Lewis, följande:

Det har kommit till vår kännedom att målsägande i målet har kontakt med högerextrema kretsar som avser att bevista huvudförhandlingen. Dessutom pågår samtidigt en rättegång i Stockholms tingsrätt mot medlem/medlemmar i NMR som också kan leda till demonstrationer från högerextrema utanför tingsrätten. Den 30 november råkar också vara ett datum som de högerextrema brukar fira.

Linus Wallin och vittnen anhåller om att få medverka genom videolänk p.g.a. hotbilden och risken att de kan hamna i bråk om de kommer personligen till tingsrätten.

Aktbilaga 19, B 9420-21

Vad Nordfront kunnat erfara stämmer inte uppgifterna om att det pågår en rättegång i Stockholms tingsrätt mot någon nuvarande eller tidigare medlem i Nordiska motståndsrörelsen på det aktuella datumet. Tingsrätten beviljade ändå med stöd av dessa lösa uppgifter från den kriminelle vänsterextremistens sida hans ansökan om att få medverka genom videolänk. Inte nog med det, rätten beslutade dessutom att skjuta upp rättegången nästan ett halvår till april nästa år.

Kallar en annan vänsterextremist som vittne

Wallins anhållan om att få medverka genom videolänk inkom den 24 november och rättens beslut togs redan dagen efter, alltså under gårdagen. Beslutet om att få medverka via videolänk berör också en annan feg vänsterextremist, Leonardo Hiltunen Long, som Avmaskerat uppmärksammade den 23 november. I mejlet till tingsrätten skriver Wallins advokat följande om Long:

Som offentlig försvarare för Linus Wallin vill jag åberopa vittnesförhör med Leonardo Hiltunen Long, tel 070-725-97-77, angående hans iakttagelser vid det i åtalet aktuella tillfället till styrkande av att Linus Wallin inte begått den åtalade gärningen eller, i vart fall, handlat i självförsvar (nödvärn).

Aktbilaga 19, B 9420-21

Tanken från försvarets sida är alltså att Wallins forne RF-kamrat, som Avmaskerat har avslöjat är kampsportsinstruktör på Odenplan Fightgym, ska begå mened genom att i rätten lämna ett vittnesmål som går tvärtemot vittnesmålen från en ordningsvakt och andra oberoende vittnen. Long greps själv av polisen i samband med attacken efter Tusenmannamarschen då han ingick i det maskerade vänsterextrema sällskapet som attackerade och jagade de två målsägarna i det pågående rättsfallet. Ordningsvakten som grep Wallin berättar hur han redan under Tusenmannamarschen noterade hur vänsterextremisterna strök runt demonstrationen och spanade efter meningsmotståndare att attackera:

När demonstrationen stod still vid Guldbron såg Yusuf [ordningsvakten] ett gäng killar som betedde sig lite konstigt. Enligt Yusuf gick de inte med i själva demonstrationståget utan de gick snarare runt tåget som att de tittade efter något och spanade in folk. Enligt Yusuf var Erik med detta gäng och gick runt med dem. Yusuf är helt säker på det var Erik han såg vid guldbron.

Förundersökningsprotokollet, B 9420-21

Klassiska citat från Linus Wallin

Linus Wallin är känd för att bland annat ha uttryckt följande åsikter när han chattat med andra vänsterextremister:

När det kommer till antifagrejer så handlar allt om resultat liksom. Vi terroriserar dom.

Såklart kan det ju hända att oskyldiga får stryk.

Det är vi som är dom sjuka idioterna.

Det är skeva grejer man gör mot folk.

Jag slog en tjej med ett dammsugarrör i huvudet en gång.

Vi slåss ju sjukt fult. Alltid fler, nästan alltid beväpnade.

Wallin gjorde dock aldrig anspråk på att vara modig i dessa privata konversationer, varför han åtminstone inte kan kallas för en hycklare nu när han kommer ut som en ynkrygg.