INRIKES. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ställer sig bakom USA:s tillfälliga inreseförbud.

Trump-Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare avfärdat USA:s president Donald Trump som oseriös och sade även att han skrämdes över Trumps valseger. Men nu säger Åkesson att han stödjer USA:s tillfälliga inreseförbud.

Det är ju inte något unikt egentligen. Länder som befinner sig i en svår situation säkerhetsmässigt, som USA bedömer att man gör nu, kan vidta den typen av åtgärder. Det har hänt förr och det tycker jag ytterst är upp till det enskilda landet om man bedömer att man behöver göra så, säger Åkesson.

Men Åkesson är samtidigt försiktigt positiv till att införa liknande inreseförbud i Sverige och vill istället satsa på att stärka gränskontrollerna. Att peka ut vissa länder och börja repatriera är inget Åkesson vill göra.

— Vi vill ju generellt stärka gränsskyddet och gränskontroller. Vi märker ju redan nu till följd av de gränskontroller vi har att det har gett effekt. Dels har vi bättre kontroll över vilka som kommer in i vårt land, och jag läste till exempel att inbrotten har minskat drastiskt sedan gränskontrollerna infördes – så det ger effekt. Det tycker jag vi ska fokusera på för svensk del, i stället för att peka ut enskilda länder, säger Åkesson.

Källa: Nu försvarar Åkesson Trumps inreseförbud


  • Publicerad:
    2017-02-02 12:00