TERRORDÅD. Under tisdagen inleddes åtalet mot Rakhmat Akilov som erkänt att han utförde terrordådet på Drottninggatan i april förra året.

Rakhmat Akilov

Den 7 april förra året körde Rakhmat Akilov in en lastbil på Drottninggatan i Stockholm med avsikten att preja ner så många som möjligt. Det hela resulterade i att fem personer dödades och ett stort antal människor skadades i dådet. Akilov kunde några timmar efter terrordådet på Drottninggatan gripas i Märsta, norr om Stockholm.

Nu har åtalet inletts mot Akilov som åtalas på flera punkter, bland annat för terroristbrott och försök terroristbrott. I lastbilen som användes vid dådet ska Akilov även ha utlöst en hemmagjord bomb i lastbilens förarhytt efter att ha kraschat in med lastbilen i Åhléns på Drottninggatan.

— Mitt mål är att Rakhmat Akilov aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, sa vice chefsåklagare Hans Ihrman på en presskonferens under tisdagen.

Enligt åtalet ska Akilov ha svurit sin trohet till terrorgruppen IS. Filmer som polisen ska ha kommit över ska enligt åtalet styrka det. Han ska även ha haft kontakt med flera personer under planeringen av dådet.

Vidare i åtalet står det att Akilov ska ha utfört terrordådet för att straffa Sverige och få landet att avbryta den militära utbildningsinsatsen i Irak mot IS. Terrordådet ska också ha utförts för att injaga en allvarlig fruktan hos den svenska befolkningen.

— Vi har hållit ungefär 1 700 förhör, en brottsplats på 1 100 meter är unikt och innebär bland annat att ett stort antal målsäganden och vittnen, sa Mikael Wessling, utredningsledare, region Stockholm, i ett pressmeddelande tidigare under veckan.

Akilov ska bland annat ha googlat efter gayklubbar i Stockholm, som kan ha varit eventuella mål. Han sökte även efter turer från Waxholmsbolaget och ångbåten Mariefred.

Rättegången mot Akilov kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och preliminärt datum för den är satt till 13 februari. Hans Ihrman yrkar på att Akilov ska dömas till livstids fängelse och utvisas. Akilovs advokat Johan Eriksson säger att hans klient inte motsätter sig utvisningen men att han däremot vill slippa den eventuella livstidsdomen.

Källa:
Rakhmat Akilov åtalas för terroristbrott – erkänner brott


  • Publicerad:
    2018-02-01 09:30