VÄNSTEREXTREMISM. Ola Friberg har i flera års tid varit en av extremvänsterns flitigaste fotografer som hjälpt vänsterextremister med att kartlägga deltagare på nationalistiska sammankomster.

Göran Per-Ola Friberg (19680423-1634), känd som Ola Friberg, avslöjades idag av Avmaskerat som en av ”Nazispottings” fotografer.

Under flera års tid har Friberg dykt upp på nationalistiska demonstrationer och torgmöten för att åsiktsregistrera meningsmotståndare och dela med sig av bilderna till vänsterextremister som sedan använder bilderna för att kartlägga och trakassera människor.

Avmaskerat nämner att Friberg, ofta tillsammans med Sara Leifsdotter (19820221-1648) från We Are Dalarna-nätverket, dykt upp på Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer, AfS-möten, Högerns makt I och många Nordfront-läsare känner säkert igen honom från egna iakttagelser på gatan. Fribergs och Leifsdotters bilder dyker sedan upp på bland annat Nazispottings twitterkonto och AFA:s hemsida.

De tidigaste kända fallen där Friberg fotograferat nationella är från sommaren 2018 och han har anonymt fortsatt med sin verksamhet fram till idag. Han har synts på flera av demonstrationerna mot coronarestriktioner som ägt rum i år, däribland mötet den 6 mars där två nationalister fegt blev överfallna av en vänsterpöbel när de var på väg hem. Att vänsterextrema fotografer först syns vid en demonstration och att vänsterextrema aktivister sedan attackerar deltagare i demonstrationen kan ses som ett intressant sammanträffande.

Angående Fribergs liv och leverne skriver Avmaskerat följande:

Ola Friberg […] kommer ursprungligen från Strängnäs, Södermanlands län. Där växte han upp som lillebror till sin syster. Efter att ha flyttat hemifrån så har han flyttat fram och tillbaka mellan Upplands-Väsby och Eskilstuna i olika perioder. Slutligen, år 2003, flyttade han till sin nuvarande bostadsadress i Sundbyberg, Stockholms län.

Medan hans syster fått både barn och barnbarn, är gift och bor i ett hus med ett uppskattat värde på nästan 4 000 000 kr, så lever Ola Friberg själv utan barn, fru eller sambo. Inte ens ett körkort har han införskaffat sig.

I övrigt framkommer det att Friberg förmodligen jobbar med barn då han är utbildad lärare. Vidare har Friberg ett intresse för skådespeleri, det är både ett fritidsintresse för honom men också något han har jobbat med då han agerat skådespelare i reklam för Coop.

Fribergs kontaktuppgifter:

Ola Friberg
Gjuteribacken 8 B lgh 1201
172 65 Sundbyberg

070-212 05 97

Läs Avmaskerats mer utförliga artikel om Ola Friberg här.


  • Publicerad:
    2021-04-16 13:35