SMITTA. En allvarlig hjärnhinneinflammation som skördat sju offer i USA har nu spridit sig till Europa. Nu varnar Smittskyddsinstitutet i Sverige för sjukdomen.

gays-kissingSedan 2010 har ett trettiotal personer smittats och sju dött av sjukdomen meningokock typ C. Smittan upptäcktes först  i New York men har nu spridit sig till Paris och Berlin och smittskyddsinstitut världen över varnar för den.

Sjukdomen är luftburen och kan smitta genom att någon hostar eller nyser. Man har kunnat konstatera att smittan kan orsaka hjärnhinneinflammation – eller blodförgiftning – och i värsta fall leda till döden. Enligt Europeiska smittsskyddsinstitutet och amerikanska smittsskyddsinstitutet drabbar smittan män som har sex med män.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet i Sverige, bekräftar detta men säger till Sveriges radio att homosexuella inte behöver vara oroliga. Däremot uppger han att den smitta som figurerat bland homosexuella män även kan överföras till personer som inte är homosexuella:

Det finns ingen som helst anledning att tro att den här bakterien inte kan spridas utanför den här gruppen. Utan jag tror att man ska ta det här som en signal att den sprider sig i den här sociala gruppen, på samma sätt som man kan se att andra typer av meningokocker då och då sprider sig på skolor.

Källa:
Män som har sex med män varnas för allvarlig sjukdom


  • Publicerad:
    2013-07-18 22:34