GEOPOLITIK. Militär kapprustning väntar efter missilavtalets sammanbrott.

Missilavfyrning i Stilla havet. (CC0)

INF-avtalet (Avtalet mellan USA och Sovjetunionen om att avskaffa medel- och kortdistansrobotar) slöts år 1987. Avtalet ses ibland som början till slutet på ”kalla kriget”. De robotar som avsågs var landbaserade robotar med 500 km till 5 500 km räckvidd.

Avtalet har nu officiellt brutits. Det var sex månader sedan USA:s president Donald Trump utfärdade ett ultimatum mot Ryssland att omedelbart avbryta Moskvas påstådda brott mot avtalet.

Ryssland har i sin tur anklagat USA för att vara orsaken till avtalets sammanbrott. Båda länder anklagar därför varandra för avtalsbrott.

USA:s krigshetsande utrikesminister Mike Pompeo skrev i fredags i ett uttalande att ”Ryssland är ensamt ansvarigt för avtalets sammanbrott”.

Dagen efter meddelade nyhetsbyrån AP att USA inom de närmaste veckorna planerar att testa ett nytt missilsystem som skulle ha varit olagligt under det nu avslutade INF-avtalet.

Pentagon avser att först placera det nya missilsystemet i Asien och i Stilla havet.

I en kommentar som innebär att detta med säkerhet kommer att upplevas som provokativt av Kina, sade USA:s försvarsminister Mark Esper att han ändå vill se ett snabbt utplacerande av misslierna.

— Jag skulle föredra [att det händer] förr hellre än senare, inom de närmaste månaderna. Men jag känner inte till det nuvarande schemat, sade Esper.

Tidigare har Pentagon inte släppt någon information om dessa planer. Däremot vet man att Japan och Australien under en längre tid har samarbetat med USA om missilsystem.

Natochefen stöder Trump och Pompeo
Jens Stoltenberg som var Norges statsminister vid tiden för Anders Behring Breiviks (numera med namn Fjotolf Hansen) massaker på Utøya, lyckades efter massakern åter få ökat nationellt stöd för landets kostsamma Natomedlemskap.

Nato betraktades tidigare med misstro av relativt många norrmän, efter Natos dåvarande intressen i Ukraina och operationer i Afghanistan. Efter sin regeringstid blev Stoltenberg Natos generalsekreterare.

Även Stoltenberg lägger skulden för avtalets sammanbrott på Ryssland. I fredags beklagade han sig över att ”Ryssland inte har visat någon vilja och inte vidtagit några åtgärder för att följa sina internationella åtaganden”.

Han lovade också att han kommer att undvika ”en ny kapprustning” med Ryssland och hindra ”makter” från att placera nya kärnvapenmissiler på europeisk mark, den huvudfara som INF har stoppat under 32 år.

Men Sverige och Finland har skrivit på det så kallade värdlandsavtalet som går ut på att Natostyrkor får lov att utan nationell insyn placera krigsmateriel och trupper i Norden, nära Ryssland, inklusive kärnvapen.

Den nu 88-årige före detta ledaren för Sovjetunionen Mikhail Gorbatjov – som var den som skrev under INF-avtalet tillsammans med USA:s dåvarande president Ronald Reagan – säger dock att avtalets sammanbrott kan innebära starten på en oreglerad kapprustning som riskerar att leda till att missiler ”placeras i europeiska länder”, missiler som ska kunna nå Ryssland.

— Avslutandet av fördraget kommer knappast att vara av godo för världssamfundet. Detta drag underminerar säkerheten inte bara i Europa, utan i hela världen. USA:s drag kommer att skapa osäkerhet och en kaotisk utveckling för den internationella politiken, sade Gorbatjov till ryska nyhetsbyrån Interfax i fredags.

Beträffande Kina avfärdade Esper i fredags att missilplanerna i Stilla havet skulle skapa en kris mellan USA och Kina, vilka redan har en spänd relation.

— Mer än 80 procent av [Kinas] av deras inventarier består av medelstistansmissier, so det borde inte förvåna dem att vi vill ha samma kapacitet.

I en kommentar skriver ZeroHedge att det kanske ändå handlar om hur geografin är. För hur skulle Pentagon och befolkningen i USA reagera om Kina placerade ut medeldistansrobotar på Grönland eller i närheten av Atlanten?

Källor:
Wikipedia/INF
NATO names Norway’s Jens Stoltenberg as next leader
Daniel Ivandjiiski: As US Officially Exits INF Treaty, Gorbachev Warns Of ”Chaotic Developments”
Daniel Ivandjiiski: As US Ditches INF, Mid-Range Missiles To Be Deployed In Asia ”Within Months”
US to test new missile as arms treaty with Russia ends
Norway’s expert negotiator Stoltenberg to become next NATO chief
To Say It Like It Is: Norway’s evaluation of its part in the international intervention


  • Publicerad:
    2019-08-04 16:30